Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: J. van Ingen 239 24-10-1608 Boedelscheiding

AT002b001 Notaris J. van Ingen

beacon
1  records
 
 
Notariële akte
J. van Ingen 239 24-10-1608 Boedelscheiding
Datering:
24-10-1608
Notaris:
J. van Ingen
Plaats:
Amersfoort
Plaatsingscode:
AT 002b001
Akteplaats:
Amersfoort
Aktenummer:
239
Datum:
24-10-1608
Aktedatum:
24-10-1608
Soort akte:
Boedelscheiding
Samenvatting:
Accoord over boedelscheiding
Bijzonderheden:
Er is een kwestie tussen Marrichgen Jan Celendr. aan de ene zijde. en Goris Peters van Bijlemeer aan de andere zijde over de goederen van de boedel van Marrichgen en Peter Ghijsberts van Bijlemeer en over de in- en uitschulden, actiën en credieten. Met Thomas Jan Celen, als gecoren voogd van Marrichgen, zijn zij met Goris Peters van Bijlemeer, met tussenkomst van onderstaande personen tot het volgende accoord gekomen. Marrichgen mag uit de boedel nemen al haar huisraad, in huwelijk ingebracht, alsmede haar lijfrenten, klederen, cleynodiën en alles tot haar lijf behorende. Goris zal haar nog laten genieten de helft van 300 carolus gulden hoofdsom in de Oostindische schepen, volgens afspraak bij het huwelijk van Marrichgen en Peter Ghijsberts, waarvan partijen de winst en verlies die daarvan zal komen ieder voor de helft zullen genieten en dragen. Goris zal aan Marrichgen in contant geld 150 gulden betalen voor al de andere goederen uit de boedel plus 15 gulden voor de helft van de bedstee staande in de achterkamer. Daar tegenover zal Goris behouden al de goederen van de boedel, zowel "heerlijk als deelbaar" , roerende, onroerende, renten, actiën en credieten, niets uitgezonderd, alles door Peter Ghijsberts nagelaten en hij zal alle lasten dragen van actiën en schulden van de boedel, bekende en onbekende. Wel te verstaan dat Marrichgen alleen zal dragen al die schulden die zij voor de datum van het huwelijk heeft gemaakt en die nog open zouden staan. Partijen beloven ten behoeve van elkaar nadere cessie en opdracht te doen. Getuigen: Thomas Jan Celen en Harman Thomaszn.
Hieronder staat: De obligatie van 300 gulden, belegd in de Oostindische Compagnie, is op verzoek van beide partijen overhandigd aan Johan van Ingen, notaris, die daarvan ieder van de partijen een authentieke kopie zal geven, zonder de originele brief aan iemand te overhandigen dan met goedvinden van beide partijen.
Bijzonderheden vervolg 1:
Deze obligatie van 300 gulden is met goedvinden van Marrichgen op 24-12-1612 aan Goris in bewaring gegeven. Marrichgen bekent van Goris 150 car. gulden ontvangen te hebben plus 15 gulden, volgens het accoord van 16-11-1608.
Belanghebbende:
Marrichgen  
universeel erfgenaam:
Goris van Bijlemeer  
Voogd en getuige:
Thomas Jan Celen  
Getuige:
Harman