Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Johan van Ingen 326 (+318+320+336) 28-11-1617 Openbare verkoping

Notariële akten

beacon
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 326 (+318+320+336) 28-11-1617 Openbare verkoping
Datering:
28-11-1617
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b005
Aktenummer:
326 (+318+320+336)
Soort akte:
Openbare verkoping
Samenvatting:
Openbare verkoping van grond
Bijzonderheden:
Peter Peterzn. Schade is aangesteld als curator over de boedel van Willem Peterszn. Schade, zijn broer. Voor deze Willem Schade en diens kinderen en ten overstaan van Peter Fransen en Johan Paeschier, schepenen, volgens afspraak met het Gerecht d.d. 26-07-1617, heeft hij grond in veiling gebracht. Alles volgens de rechten en servituten uit de erfscheiding die daarvoor is opgericht op 22-01-1562. Vrij van lasten, uitgezonderd 's Heeren ongelden (grondbelasting), en terstond te aanvaarden.
Voorwaarden:
A. Wanneer deze percelen ingezet worden en er vervolgens geen koop plaatsvindt, dan mogen de verkopers het bod aan zichzelf houden tot 14 dagen na heden, waarin het bod zal worden voorgelegd en de bieder zal gehouden zijn het bod tot deze dag te handhaven.
B. Deze verkoop zal geschieden onder goedkeuring van het Gerecht van deze stad, en bij gebrek aan goedkeuring zal de koop niet doorgaan.
C. de koper zal zijn beloofde kooppenningen in drie termijnen betalen. Nu, bij de aanvaarding contant een derde deel, op 22-02-1618 een derde deel , en Jacobi daaraan volgend (3 mei of 25 juli) een derde deel, waarna behoorlijk transport zal worden gedaan.
D. de koper zal gehouden zijn van iedere gulden van de kooppenningen contant te betalen een "oortje tot rantsoen" en te laten daar waar het de verkopers zal believen, en de verkopers zullen daarvan 3 gulden geven "ten gelage".
De 40e penning en de kosten voor transport zal de koper alleen dragen en de koper zal gehouden zijn dadelijk twee borgen te stellen. Wanneer de koper geen borgen kan stellen zal de grond weer in veiling worden gebracht, tot schade van de eerste koper wanneer het minder geld opbrengt, en tot profijt van de verkopers wanneer het meer geld opbrengt.
Bij twee gelijke biedingen zal de verkoper gunnen aan degene die hem belieft, of het wederom in veiling brengen.
Vindt er geen koop plaats, dan zal er geen wijnkoop zijn.
Bijzonderheden vervolg 1:
De percelen aan de Wijnberch zijn op de voornoemde voorwaarden ingezet door Aernt Verhell, voor de som van 2.000 carolus gulden en daarbij heeft hij geboden een dubbele "pestoleth", een "franche croon", de penning van 15 stuivers, en voor de armen 6 stuivers d.d. 16-11-1617.
Heden, 28-11-1617, heeft Jan van Ingen, procureur, het voornoemde land verkocht met 100 gulden (boven het eerste bod) en daarbij geteld 12 gulden en 15 stuivers. Op voornoemde voorwaarden is koper gebleven van de voornoemde landen Gijsbert Gijsbertsen van Hooren, voor de som van 2.125 car. gulden en daarbij geteld 7 gulden en 6 stuivers.
Als borgen stelt de koper: Aernt Verhell en Willem van Lielaer Gijsbertszn.
Verkoper:
Peter Peterzn. Schade  
Koper:
Gijsbert Gijsbertszn. van Hooren  
Belanghebbende:
Peter Fransen  
Johan Paeschier  
Borg van koper:
Aernt Verhell  
Willem van Lielaer Gijsbertszn.  
Objecten:
De voorste maat, de helft van het perk gelegen onder de Wijnberch, met de helft van de Wijnberch daaraan gelegen, zoals die is afgepaald. En het achterste stuk hoogland.