Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Johan van Ingen 271 05-11-1613 Attestatie

Notariële akten

beacon
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 271 05-11-1613 Attestatie
Datering:
05-11-1613
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b003
Aktenummer:
271
Soort akte:
Attestatie
Samenvatting:
Verklaring
Bijzonderheden:
Cornelis Schellingh (wonend te Goch, Duitsland) verklaart op verzoek van Louijs Hienkens, courachier, onder de Compagnie Zijne Prinselijke Excellentie, alhier binnen Amersfoort in garnizoen liggend, dat hij zich nog goed herinnert dat verleden zomer, toen deze in zijn huis logeerde, daar gezeten heeft in de "stove" (= verwarmde kamer) met enige burgers. En dat zij aldaar in vriendschap gedronken hebben en dat toen de getuige door Dirk Rutten, de zoon van Hans Rutten, schout van de berg, gewaarschuwd is dat zekere 4 personen te zijnen huize aankwamen en hij beducht was dat zij deze Louijs zochten om hen enige "schandalisatie en onlust" aan te doen. Dit begreep de getuige en ziende dat zij aankwamen heeft hij, getuige, Louijs Hienkens uit de stove geroepen en hem verzocht de keuken in te gaan. Het gebeurde dat deze 4 personen dadelijk binnengekomen zijn en in de stove gingen, alwaar zij naar Louijs Hienkens hebben gevraagd. Voorts zijn ze naar de keuken gegaan en daar aangekomen hebben ze hem niet gevonden omdat hij op verzoek van getuige naar de kelderkamer was gegaan. Zij vroegen getuige waar Louijs heen was, waarop hij heeft geantwoord dat deze zich ter ruste had gelegd. Zij hadden daarop gezegd: "wat zou gij rusten, we zijn hier gekomen en gezonden door de heren om met hem te praten over de betaling van zijn paard". Toen zij allen naar de bovenkamer wilden gaan, zei getuige dat er één van hen naar boven moest gaan en dat hij geen moeite of rumoer in zijn huis wenste, hetgeen zij verklaarden niet te zoeken. Om met Louijs te praten is Jan Smith, in de wandeling Roothaer genaamd, naar boven gegaan. Getuige heeft, van een zekere "Bruijn" , burgerszoon van Goch, die met Louijs op de kamer was, naderhand begrepen dat toen deze Roodhaer op de kamer kwam, hij Louijs de hand gegeven heeft en hem gevraagd hoe het met hem was, terwijl hij direct met zijn andere hand met een mes hem twee steken in zijn hals gaf en daarna de kamer verliet.
Bijzonderheden vervolg 1:
Toen hij in de stove kwam, waar zijn maten naar toe gegaan waren, zei daar de voornoemde Roothaer, zoals getuige hoorde: "ik heb hem daar genoeg gegeven", waarop de anderen zeiden: "wel uw mes is nochtans niet bebloed", waarop Roothaer zei: "hij heeft nochtans genoeg". De getuige verklaarde nog dat deze vier personen daarna wederom de kamer wilden zien, waarop hij, getuige, zich voor de kamerdeur gesteld heeft, zeggende dat hij hen niet op de kamer wilde en dat hij in zijn huis geen geweld wenste. Eén van hen, genaamd Willem Roos, heeft toen hem, getuige, een "bloot" mes op het lijf gezet, en een ander, genaamd Engel Roos heeft hem, getuige, met een bloot mes gedreigd zijn lichaam van onder tot boven open te snijden, zeggende: "gij zult dan sterven als de anderen". En door het grote rumoer dat zij maakten is de Richter van Goch ontboden en zijn zij uit het huis vertrokken. Getuige wil dit te allen tijde, indien verzocht, bevestigen. Waarvan Louijs Hienkens akte verzocht, bij deze. Akte ter woonplaats van Henrick Peters, weerd in het Croontken, tevens getuige. Andere getuige is Thijman Thijmanzn.
(zoekterm: militair)
Getuige:
Henrick Peters (tekent: Henrick Peterzn. Havick)  
Thijman Thijmanzn.  
verklaarder:
Cornelis Schelling (tekent: Schilling)  
verzoeker:
Louijs Hienkens