Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

beacon
1.032  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 147 (?) 13-02-1611 Boedelscheiding
Datering:
13-02-1611
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b002
Aktenummer:
147 (?)
Soort akte:
Boedelscheiding
Samenvatting:
Boedelscheiding van moeders goed
Bijzonderheden:
Comparanten: - Sijmon Maes en zijn kinderen: - Maes Sijmonzn., - Aert Sijmonzn., - Christina, met handen van haar man en voogd - Peter Peterszn. en - Goutgen, met man en voogd - Henrick van Doornick.
Sijmon Maes is (in bezittingen) gescheiden van zijn kinderen onder de volgende condities: De kinderen zullen dadelijk hebben, en per 22-02-1611 aanvaarden, 14 dagmaten land gelegen op Spaeckenborch (Spakenburg) bij het einde van de Speuij, belend westzijde de Eemschen dijck, ten oosten Meijnert Coenders, ten zuiden Aeltgen Hessels, weduwe van Gerbert Wulphers. Mits dat zij Meijnert Coenders zijn jaarhuur van één van de voornoemde dammaten zullen laten volmaken. Peter Peterszn. zal het paard behouden dat door hem uit de boedel wordt genoten, zonder restitutie van de penningen vandien. Aert Sijmonzn. krijgt een "vool" (veulen) uit de boedel opgevoed. Maes Sijmonzn. en Goutgen zullen daartegen ieder een bed met toebehoren krijgen. Dit op de last van 500 gulden hoofdsom, Floris van Donselaer te Utrecht toekomende, waarvan jaarlijks rente betaald wordt evenredig de 16e penning. Nog 150 gulden hoofdsom, mr. Levinus Botter, secretaris, toekomende met een rente van 9 gulden per jaar. Nog 97 gulden hoofdsom, Corn. Broeniszn. te Bunschoten toekomende met een jaarlijkse rente evenredig de 16e penning. De voornoemde lasten zijn in de voornoemde 14 dagmaten land gehypotheceerd. Nog op de lasten van 97 gulden hoofdsom, Betge Jan Lamberzn. te Bunschoten toekomende, rente evenredig de 16e penning. Nog lasten van 500 gulden hoofdsom, Jannichgen Gerrits, weduwe van Peter Henricx te Nijkerck toekomende. Het voornoemde land zal aan deze lasten speciaal blijven verbonden en de kinderen zullen hun vader daarvan vrijen, kosteloos en schadeloos houden. Sijmon Maes zal zijn kinderen van alle voorgaande ongelden van het voornoemde land, als ook van alle voorgaande beschreven rente van de voornoemde hoofdsommen, tot 22-02-1611 toe vrijen.
Bijzonderheden vervolg 1:
Hij zal het voornoemde land transporteren ten behoeve van zijn kinderen, indien noodzakelijk, op verzoek. Hier tegenover zal hij al de resterende goederen van de boedel behouden, zowel roerende als onroerende, zowel in het Gesticht als in Gelderland en elders gelegen. Tevens renten, actiën, credieten, goud, zilver, geld, huisraad en inboedel, niets uitgezonderd, waarvan de kinderen ten behoeve van hun vader afstand doen. Sijmon Maes neemt op zich alleen te betalen alle verdere lasten en schulden van de boedel.
Onderaan de akte staat nog: "te segelen bij": Joachim Everts Evert van Butseler Corn. van Butseler Sijmon Maes selfs Clemens Peters vanwege Peter Peters den Ouden.
Getuige:
Peter Peters de Oude  
Erfgenaam:
Sijmon Maes  
Maes Sijmonzn.  
Aert Sijmonzn.  
Christina (tekent als Stijntgen Sijmons)  
Goutgen (tekent als Goutgen Simons)  
 
 
 
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 121-uij 04-01-1611 Overeenkomst
Datering:
04-01-1611
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b002
Aktenummer:
121-uij
Soort akte:
Overeenkomst
Samenvatting:
Overeenkomst
Bijzonderheden:
Comparanten: - Anthonia van Weede, geassisteerd door mr. Elias van Weede, haar zoon. - Dirck Dircxzn. van Crachtwijck, als man en voogd van Evertgen van Dorsten. - Dirck Willem Reijerzn. Anthonia van Weede bezit 4 dammaten land in de Duyst, gemeenschappelijk in 8 dammaten land met Dirck Dircxzn. van C. en Dirck Willem R. in 2 kampen, waarvan de voorste gelegen is aan de Wetering aan de Meerwech van Bunschoten en de andere daaraan grenzend, volgens de brieven die daarvan zijn. Degene die de voornoemde kampen land zal "insetten" (= te koop aanbieden) zou de som van 25 gulden eens genieten. Volgens Dirck Dircxzn. van C. dienen de voornoemde kampen als volgt ingezet te worden, te weten dat degene die de voorste kamp zal hebben voor de andere kamp de som van 225 gulden eens moet toegeven, te betalen 22-02-1611 of 14 dagen daarna en onverlet welke volgende Anthonia van Weede tot haar keuze heeft genomen de tweede kamp naast de eerste kamp aan de Wetering gelegen en dat onder betaling als voornoemd, mits dat zij wederom voorts voor dezelfde keuze van de eigenaars van voornoemde kamp gehouden zal zijn te betalen 25 gulden, wat van de voornoemde som mag worden afgetrokken. Voorwaarde is dat de voorste kamp aan de Wetering onderworpen zal zijn aan het uitgraven van de aarde die tot herstel van de weg nodig zal zijn, zonder bezwaren. Verder blijft het servituut of last in het maken van voornoemde weg over de 16 dammaten, tussen de nieuwe weg en de Meerwech zoals die gemeenschappelijk vanouds in gebruik is geweest. Alsmede gemeenschappelijk blijven zal het bouwwerk daarin waarvoor ieder van de voornoemde kampen of dammaten gehouden is met verdere voorwaarden dat het voorste kamp gehouden is de tweede kamp over zijn land te laten gaan om te hooien en te weiden naar de gewoonte van de polder aldaar enzovoort.

Eigenaar:
Anthonia van Weede  
DirckDircxzn. van Crachtwijck  
Evertgen van Dorsten  
Dirck Willem Reijerzn.  
Getuige:
Jan van Rhijn  
Jan Spruijt  
Meyn Janzn.  
Aert Dircxzn.  
Objecten:
Land in de Duyst  
 
 
 
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 121 03-10-1610 Boedelscheiding
Datering:
03-10-1610
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b002
Aktenummer:
121
Soort akte:
Boedelscheiding
Samenvatting:
Accoord over Boedelscheiding
Bijzonderheden vervolg 1:
Idem komt de procuratie van de kosten over het proces tegen de Nijkerkers als het accoord daarover en over dit accoord, tezamen 6 gulden, welke onkosten tezamen bedragen 293 gulden en 10 stuivers welke afgetrokken worden van 979 gulden. Blijft over 685 gulden en 10 stuivers. Daarvan komt Lambert van Zijll 200 gulden toe volgens het accoord van 20-11-1609 en Jacob van Zijll ook 200 gulden en Jan Suermont (erfgenaam) 100 gulden omdat zijn moeder 100 gulden heeft ontvangen. Onder de voornoemde vier erfgenamen blijft gelijkelijk te verdelen 185 gulden en 10 stuivers, zijnde voor ieder 46 gulden, 7 stuivers en 8 penningen. Hierdoor ontvangt Lambert van Zijll 246.7.8 , waarvan hij voor het verkochte goed op Hamersveld 100 gulden en van de poort 50 gulden moet aftrekken, zodat uiteindelijk resteert 96.7.8. Idem voor Jacob van Zijll 246.7.8, waarvan hij al heeft ontvangen van de 80 gulden van de kinderen van Peter Hesselzn. de som van 50 gulden en 6 gulden voor 2 jaar rente van de 50 gulden zodat hem resteert de som van 190.7.8. Idem krijgt Jan Suermont 146.7.8, en Frederick Cocq (Cathrina van Steenwech) krijgt 46.7.8, waarvan hij van de 80 gulden van de kinderen van Peter Hesselzn. 30 gulden ontvangen heeft plus 3 gulden en 10 penningen van de rente daarvan, zodat hij 12.17.8 ontvangt.
Hieronder staat: Aangezien Dirck Gerrits, als koper van het huis in de Bloemendaelse binnenpoort nog 344 gulden moet betalen, hebben Lambert van Zijll en Frederick Cocq de volgende crediteuren hieraan gekoppeld: - de Nijkerkers met 100 gulden; - Willem Bosch met 20 gulden; - de mombers van de kinderen van Peter Hesselzn. 89 gulden en 10 stuivers; - Jan van Ingen met 6 gulden; - Frederick Cocq onder aftrek van hetgeen hem toekomt 25 gulden; - de helft van hetgeen Jan Suermont toekomt tot 73.3.12; Lambert van Zijll onder aftrek van hetgeen hem toekomt 30.6.4, maakt totaal de voornoemde 344 gulden.
Bijzonderheden:
Comparanten: Elbert Goris, - Steven Kooth ten Berghe, - Willem Willems en - Jan van Ingen (als "amicabele interesseurs"). - Lambert van Zijll (erfgenaam), - Frederick Cocq, als man en voogd van Cathrina van Steenwech (erfgename), - Jacob van Zijll (erfgenaam), hun broer en oom. Comparanten zijn tot overeenstemming gekomen dat het accoord van 20-11-1609 volkomen effect sorteren zal waarbij Lambert van Zijll en Frederick Cocq in de navolgende staat van boedel van wijlen grootvader Jacob van Zijll den ouden hebben bevonden dat door Anna van Bemmel, hun moeder en grootmoeder is verkocht een stuk land gelegen te Bunschoten, voor de som van 650 carolus gulden. Idem is door bovenstaande partijen verkocht: - de helft van een erfje op Hamersveld, boven de lasten van 100 gulden daarin, voor de som van 585 gulden; - het huis genaamd De Bloemendaelsche poort, boven de lasten van 394 gulden, tezamen 1629 gulden, waartegen door Anna van Bemmel aan de voornoemde poort voor 350 gulden is vertimmerd. Idem heeft Anna van Bemmel door Jacob van Zijll van de kooppenningen van het eerstverkochte land ontvangen 80 gulden; nog 20 gulden door deze Anna van Bemmel verteerd. Anna van Bemmel heeft betaald aan Anna van Steenwech 100 gulden en aan Alexander van Steenwech 100 gulden. De lasten en uitgaven bedragen 650 gulden welke zijn afgetrokken van de 1629 gulden. Blijft over 979 carolus gulden, waarvan afgetrokken moeten worden de volgende lasten: - 100 gulden die de Nijkerkers op de poort gevestigd hebben en die met accoord met 5 gulden zijn verhoogd; - 230 gulden en 10 stuivers van de vervallen rente van de gevestigde hoofdsom uit het halve erfje op Hamersveld, tot de aanvaarding van de koper toe verschenen; - 20 gulden van verlopen rente tot de aanvaarding van de tegenwoordige koper uit de poort verschenen en Willem Bosch toekomende, als man en voogd van zijn vrouw; - 130 gulden, Frederick Cocq toekomende voor mondkosten van de grootmoeder.


Bijzonderheden vervolg 2:
Aangezien nog door Henrick Dircxzn. van Reynesteyn en Burchgen van Zijll, echtelieden, als kopers van het halve erf op Hamersveld, staat te betalen 485 gulden, worden daarom bij deze daaraan gekoppeld: - Lambert van Zijll voor 66.1.4; - Frederick Cocq voor de rest van de mondkosten en zijn portie van de erfenis 117.17.8; - de mombers van de kinderen van Peter Hesselzn. voor de verlopen rente 32 gulden en 10 stuivers; - Jacob van Zijll voor 190.7.8; - Jan Suermont, de andere helft van de som van 73.3.12; - Beernt Cock voor de onkosten voor het accoord van de Nijkerkers, voor de som van 5 gulden, tezamen maakt dit 485 gulden welke betaling de kopers "goede betalinge zal strekken". Ontvangen door Lambert van Zijll, uit handen van Dirck Gerrits, 30 gulden en 6 stuivers. Ontvangen door Jan van Ingen, uit handen van Dirck Gerrits, 6 gulden.
"Also over die rekening en liquidatie bij de vrunden (= familie) tot verscheijden reysen (= keren) is gedaan bevonden ten huyse van Beernt Cock, waarvan bij calculatie bevonden is dat de boedel van Jacob van Zijll (= Jacob van Zijll den ouden, de erflater) moet dragen 18 gulden. Zo is 't dat bij de vrunden is geassigneert te ontvangen van de kooppenningen onder Burrichgen van Zijll ten behoeve van de zelve boedel staande 't oorconde. d.d. 01-10-1611."
Erfgenaam:
Lambert van Zijll  
Cathrina van Steenwech  
Jacob van Zijll  
Jan Suermont  
Anna van Bemmel  
bemiddelaar:
Elbert Goris  
Steven Kooth ten Berghe (tekent: Kootten Berghe)  
Willem Willems  
Jan van Ingen  
 
 
 
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 11 t/m 14 17-01-1610 Boedelscheiding
Datering:
17-01-1610
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b002
Aktenummer:
11 t/m 14
Soort akte:
Boedelscheiding
Samenvatting:
Erffmaeckescheyt
Bijzonderheden:
Comparanten: - Johan van Westrhenen, oudste zoon van Aernt van Westrhenen; - Doctor Albertus Eufrenius, als man en voogd van - Jonkvrouw Levina van Westrhenen; - Helmich van Westrhenen; ten overstaan en met accoord van - Aernt van Westrhenen, hun vader, die zich sterk maakt voor - Dirck van Westrhenen, zijn jongste onmondige zoon, zijnde uitlandig, als ook ten overstaan en met accoord van - Jonkvrouw Mechteld van Westrhenen, zuster van Aernt van Westrhenen, met handen van haar gecoren voogd in deze - Johan van Ingen. Zij hebben een "erffmaeckescheyt" gemaakt om alle twist en onenigheid na het overlijden van Aernt van Westrhenen en Jkvr. Mechteld van Westrhenen, hun tante, te voorkomen.
- Johan van Westrhenen zal hebben en behouden de twee percelen die hem met Geertruijt Volcken Lambertzn. dochter, zijn huisvrouw, ten huwelijk zijn gegeven, te weten het halve erf in de Birckt, tegenwoordig gemeenschappelijk met Dirck van Westrhenen Janzn., hun neef. Plus 11 dammaten land, gelegen in de polder van de Haer plus 4 dammaten land gelegen in de Slage, gemeenschappelijk met Jacob van der Maeth te Utrecht wonend, welke 4 dammaten hem na de datum van zijn huwelijk gegeven zijn, als betaling van de 1.200 gulden in zijn huwelijkse voorwaarden gespecificeerd. Plus nog 1 morgen land gemeenschappelijk in het deelbare goed van de Birckt. Plus 12 carolus gulden jaarlijks van hun oom, Peter Both, gevestigd in de Poll of Zeldrecht, in hoofdsom 240 gulden. Plus de erfpacht te Soest van 6 gulden en 6 stuivers jaarlijks. Plus het huis waar Aernt van W. en Jkvr. Mechteld van W. tegenwoordig in wonen, behoudens dat Mechteld van W. dit huis haar leven lang zal mogen bewonen.
- Doctor Albertus Eufrenius zal hebben en behouden alle goederen die hem met Levina van Westrhenen ten huwelijk zijn gegeven. Dus de halve hoeve land gelegen in Jutphaes met aancleven vandien, volgens hun huwelijkse voorwaarden.
Bijzonderheden vervolg 1:
Plus de helft van 2 akkers land gelegen te Emmenes binnendijks, zowel bouwland als weiland, met huis, berg, schuur en bijbehoren. Plus de helft van 't Hoogelandt te Meppel, met nog een losrente van een goudgulden jaarlijks te Meppel. Plus 1/3 deel van 3 dammaten slagenland, zijnde leengoed van de Abdij van St. Pouwels te Utrecht. Plus 1/3 deel van de dijkwegen daarbij gelegen. Plus 1/3 deel van 2 dammaten land te Bunschoten, te velde gelegen.
- Helmich van Westrhenen zal de goederen behouden die hem met Gulive Dirck Gerritzn. dochter (N.B. volgens huwelijk voor gerecht Amersfoort heet zij Wilhelmina) ten huwelijk gegeven zijn. Plus 8 dammaten land gelegen in Nederzeldert met bijbehoren. Plus 850 carolus gulden hoofdsom gevestigd in het goed van Isselt. Plus de helft van de 2 akkers land te Emmenes binnendijks, zowel bouwland als weiland, met huis, berg, schuur en bijbehoren, waarvan Levina van W. de andere helft hiervoren is toebedeeld. Plus 1/3 deel van 3 dammaten slagenland, zijnde leengoed van de Abdij van St. Pouwels te Utrecht, plus 1/3 deel van dijkwegen daarbij gelegen, plus 1/3 deel in 2 dammaten land te Bunschoten, te velde gelegen. Plus een stuk land gelegen in het nieuwe land in de Vrijheid dezer stad. Plus 16 gulden en 16 stuivers jaarlijkse losrente op Maria Verhell, weduwe van Lievert Schulten, of haar erfgenamen, van 280 carolus gulden hoofdsom; idem een losrente van 10 carolus gulden jaarlijks op Jonkheer Johan van Doorn, van 200 carolus gulden hoofdsom. Plus 1/24 deel van een kampje land gelegen bij de Voort in de Vrijheid dezer stad Amersfoort. Plus een halve morgen land in de Vlaschackeren, waarvan Dirck van Westrhenen Janzn. de andere helft bezit.
- Dirck van Westrhenen zal hebben 1/4 deel van 17 dammaten land, gelegen in de polder van de Haer. Plus 1/4 deel van 2 gedeelten van de halve hoeve land gelegen in het Overeijndt van Jutphaas met dezelfde lasten als die bij testament van Jonkvrouw Mechteld van Westrhenen bevonden zullen worden.
Bijzonderheden vervolg 2:
Plus 3½ dammaten maatland, gelegen te Emmenes buitendijks. Plus het land aan de Amersfoortse berg, zijnde leengoed van de Domeinen 's lands van Utrecht. Plus het huis van Aernt van Westrhenen, dat tegenwoordig door Johan van Westrhenen wordt bewoond. Plus 1/3 deel van 3 dammaten slagenland, zijnde leengoed van de Abdij van St. Pouwels te Utrecht, plus 1/3 deel van dijkwegen daarbij gelegen, plus 1/3 deel van 2 dammaten land te Bunschoten, te velde gelegen. Plus 34 carolus gulden, 7 stuivers en 8 penningen jaarlijkse losrente op hun neef Doc. Altetus van Achtevelt, in hoofdsom van 550 carolus gulden. Plus het 1/8 deel van Plaggenhoeff. Plus 2 morgen land gelegen in 't Aalandt.
Hiermede zullen Johan van W., Jkvr. Levina van W., Helmich van W. en Dirck van W. (allen kinderen van Aernt van Westrhenen) tevreden moeten zijn. De kinderen van Aernt van W. zullen dadelijk genieten de percelen van goederen die hen mede ten huwelijk gegeven zijn en door hen tot deze tijd toe zijn genoten. De resterende goederen, zowel heerlijk als deelbaar, roerend als onroerend, geld, goud, zilver, die aan hen door het overlijden van Aernt van W. en Jkvr. Mechteld van W. zullen overgaan, genoten en gedeeld worden en waarover zij vervolgens de beschikking hebben of nog krijgen. Verder is overeengekomen dat wanneer Aernt van W. of Jkvr. Mechteld van W. komt te overlijden, dat alsdan het jaarlijkse inkomen van de onroerende goederen die door het overlijden van de eerste "aflijvige" (= de eerste die overlijdt) op de voornoemde 4 kinderen van Aernt van W. zullen overgaan door hen jaarlijks in 4 gelijke porties zullen worden gedeeld en genoten tot het overlijden van de langstlevende toe. Op dat moment zullen zij volgens deze boedelscheiding ieder de percelen die hen hierbij zijn toebedeeld aanvaarden.
Bijzonderheden vervolg 3:
Wel te verstaan dat aan Dirck, de jongste zoon van Aernt, wanneer hij huwt tijdens het leven van zijn vader en tante, ten huwelijk gegeven zullen worden de goederen die krachtens het overlijden van zijn vader naar hem zouden overgaan en alsdan dadelijk door hem genoten zullen worden. Uitgezonderd dat Jan (Johan) van W. en zijn erfgenamen het huis dat tegenwoordig door hem wordt bewoond, zal blijven bewonen tot de dood van zijn vader en tante toe, mits hij daarvoor jaarlijks 35 car. gulden betaalt en mits dat Dirck van W. zo lang bij zijn vader of tante in zal wonen en hij deze goederen van zijn vader (uitgezonderd het voornoemde huis, door Johan bewoond) ook dadelijk zal genieten. Indien Aernt overlijdt vóór het huwelijk van Dirck en vóór het overlijden van Jkvr. Mechteld, dan zal Dirck het zelfde goed genieten met zijn broers en zuster, gedurende het leven van Jkvr. Mechteld, maar niet meedelen in het jaarlijkse inkomen van de andere onroerende goederen van hun vader die zijn broers en zuster gedurende het leven van Jkvr. Mechteld gelijkelijk zouden komen te verdelen. Dan, indien Jkvr. Mechteld overlijdt vóór Aernt van W. (haar broer), en Dirck van W. dan nog ongehuwd is en in het huisl van zijn vader woont, of gehuwd zijnde en intussen zijn portie van zijn vaders goederen als voornoemd genietende, dan zal Dirck in dat geval naast zijn broers en zuster mede gehouden zijn de portie van de onroerende goederen die op hem, door het overlijden van Jkvr. Mechteld overgaan, alsdan mede in de boedel te laten komen en zal het jaarlijkse inkomen van de onroerende goederen die door het overlijden van Jkvr. Mechtelt op henlieden zal komen te vererven, in dat geval tussen de 4 kinderen, bij gelijke porties als voornoemd, genoten worden tot het overlijden van Aernt van W. toe.
Bijzonderheden vervolg 4:
Mede is afgesproken dat, indien enige van de voornoemde goederen komen te "verongelucken" tijdens het leven van hun vader en tante, of één van beiden, dan zullen de 4 kinderen gehouden zijn de één de ander de schade te vergoeden. Zoals zij (deze 4 kinderen) ook gehouden zullen zijn de anderen te assisteren en tot gelijke kosten te dirigeren. Alle klachten en processen die tegen henlieden gezamenlijk of tegen één van hen betreffende het testament van hun vader of tante mochten afkomen, worden afgehandeld en de anderen zijn gehouden de schade te vergoeden die zijlieden daardoor mochten komen te lijden. De voornoemde 4 kinderen beloven onverbrekelijk voor hen en hun erfgenamen al hetgeen hierbij voornoemd is te zullen onderhouden en te doen onderhouden, op straffe door de testamenten van Aernt van W. en Jkvr. Mechteld van W. te bepalen, daarvoor verbinden zij hun persoon en goederen. Getuigen: Jkhr. Anthonis van Wenckum, Jan Rijcxzn. Proot (Proet) en Jan Barten. Drie van de vier kinderen ondertekenen ook deze akte (Dirck niet, want hij is nog onmondig). Levina van Westrhenen tekent als Livijsghen.
Getuige:
JanRijcxzn. Proot (of Proet)  
Jonkheer Anthonis van Wenckum  
Jan Barten  
Erfgenaam:
Johan (Jan) van Westrhenen  
Jonkvrouw Levina (tekent: Livijsghen) van Westrhenen  
Helmich van Westrhenen  
Dirck van Westrhenen  
Erflater:
Aernt van Westrhenen  
Jonkvrouw Mechteld van Westrhenen