Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

beacon
640  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 40 02-05-1628 Huwelijkse voorwaarden
Datering:
02-05-1628
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b009
Aktenummer:
40
Soort akte:
Huwelijkse voorwaarden
Samenvatting:
Huwelijkse voorwaarden
Bijzonderheden:
Comparanten:
- Goort Jans, vader, en
- Peter Harmans, oom van
- Harman Goortsazn., bruidegom, ter ene zijde.
- Marten Bortszn., broeder, en
- Claes Janzn., neef van
- Grietgen Bortsdr., bruid, ter andere zijde.

De vader van de bruidegom geeft zijn zoon de som van 400 carolus gulden mee, waarvan 100 gulden contant zullen worden betaald bij de "consumatie van het huwelijk", en van de overige 300 gulden zal hij jaarlijks aan het bruidspaar rente betalen (16e penning), ingaande de consumatie van het huwelijk. Hij geeft terstond nog een melkkoe en 1/3 deel van de haringfuiken plus nog over een jaar een halve vaars, met de keuze uit vier, plus voorts een vrije bruidegom.
Hiertegenover belooft Marten Bortszn., uit naam van zijn moeder, aan de bruid, zijn zuster, direct te leveren 4 melkkoeien en nog 100 gulden aan geld, plus het gereedschap dat bij de koeien hoort. Verder een bed met toebehoren plus pot en ketel "tot discretie" van de moeder, waarvan specificatie geleverd zal worden, plus een vrije bruid.
Daarbij zullen de jongelieden met de moeder in het huis blijven wonen, zolang zij het goed met elkaar kunnen vinden.
Zolang het bruidspaar het huis mede bewoont, zullen zij het huis in "raeck en daeck" onderhouden.
De vader van de bruidegom belooft nog dat, wanneer hij na deze enig van zijn kinderen uithuwelijkt die hij meer ten huwelijk belooft dan hij aan deze zoon doet, dat hij dan de bruidegom dit zal vergoeden.
Na overlijden van hun ouders zullen zij het voornoemde beloofde huwelijksgoed inbrengen ter deling met hun broeders en zusters.
Indien bruidegom of bruid komt te overlijden zonder geboorte of al nalieten en deze overlijdt zonder geboorte, dan zullen de ingebrachte goederen en alles wat er nog bij komt plus erfenis, gaan naar de zijde waarvan ze gekomen zijn plus de helft van winst of verlies.
Bijzonderheden vervolg 1:
Wanneer bruidegom en bruid sterven of een van beiden en laten zij kinderen na, dan zullen deze de goederen en aanwas moeten afstaan van de eerstoverledene plus de helft van winst en verlies. Deze nakomelingen zullen op elkaar vererven en bij overlijden van de laatste zonder geboorte, zullen de goederen gaan als hierboven vermeld.
Clederen en cleynodiën zullen blijven aan de zijde waarvan ze gekomen zijn.
Neef van bruid:
Claes Janzn. (tekent: Claes Janzn. van Bunschoten)  
Oom van bruidegom:
Peter Harmans (tekent: Peter Harmanzn. alias Borts)  
Bruidegom:
Harman Goortszn.  
Broer van bruid:
Marten Bortszn.  
Bruid:
Grietgen Bortsdr.  
Vader van bruidegom:
Goort Jans  
 
 
 
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 32, 33 t/m 36 06-04-1628 Boedelscheiding
Datering:
06-04-1628
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b009
Aktenummer:
32, 33 t/m 36
Soort akte:
Boedelscheiding
Samenvatting:
Accoord over boedelbeschrijving en boedelscheiding
Bijzonderheden:
De inventaris van de boedel van Fijchgen Aris en wijlen Wulpher Ottens.
Courante goederen:
2 Paarden, 2 koeien, 1 vaars, 1 kalf, 2 "guste" beesten (om vet te mesten), 1 haan, 8 hennen, 1 oude wagen, 1 ploeg, 1 "karnenstop", 2 wateremmers, 1 melkemmer, 1 "wan" (grote mand), 1 snijbank, ½ schepel, 2 vlegels, 1 "vim" rogge (= 100 bossen), ½ vim haver, 2 morgen gezaaide boekweit, 1 mud boekweit Amersfoortse maat, 1 Utrechts mud rogge, 1 mestvaalt.
2 Bedden plus hoofdkussen, 1 "gestrypte" deken, 3 hoofdkussens, 6 slaaplakens, 6 "oorcussenbladen" (= slopen), 1 ketel van een ....?, 1 koperen potje, 1 ijzeren potje, 1 grote koperen pot, 1 klein koperen potje, 1 ijzeren "hael" (ketelhaak), 1 tang, 1 bijl, 1 greep, 1 graafschup, 1 eiken kastje, 1 eiken kast, 1 rond tafeltje, 5 stoelen, 1 bank, diverse kop en schotels enzovoort.
Diverse clederen.
Uitschulden: (guldens. penningen. stuivers)
Looch Wouters, brouwer 31.-.-; Thonis Henricxzn. 15.8.-; Helmich Lubberts, raemaker 19.-.-; Jan van Gelder 14.13.-; Oth Willems, timmerman 3.-.-; Schoudt Berck voor "ongelden" (= grondbelasting) 38.-.-; De weduwe van doctor Sonnius 1.4.-; Henrickgen Baelhouwers 1.-.-; Cornelis Corneliszn., brouwer 1.10.-; Thonis Bosch 2.-.-; Maes Symonzn. 5.-.-; Oth Goorts te Hoevelaken 7.15.-; Een man op 't Hoogland voor het "eyen van een beesgen" 6.-.-; Adriaen Theuszn. weduwe uit Renenscheveen 5.10.-; Gijsbert Ariszn. voor geleend geld 10.-.-; Gerrit Janzn. bij de Bavoordsche molen 7.3.-; Jannigchen Aris, moeder weduwe, voor geleend geld 150.-.-; De molenaar van Heynsten -.18.-; Cornelis in de Slijkstraat 2.5.-; Wouter Peters in de besteyer 1.6.-; Ael Jans van het gemaal -.10.-; De voorkinderen ieder 10 gulden.
De weduwe verklaart deze boedelcedule te hebben laten opmaken, onverminderd haar voordeel en verder recht en dat zij in deze te goeder trouw heeft gehandeld, willens en wetens niets heeft verzwegen of achtergehouden.
D.d. 03-04-1628. Getekend: Fijchgen Aris.
Bijzonderheden vervolg 1:
Op 06-04-1628 zijn tot overeenstemming gekomen:
- (Fijchgen Aris) met handen van Gijsbert Henricxzn., haar neef en gecoren voogd in deze zaak, ter ene zijde,
- Jorden Otten, oom van vaders zijde, en
- Claes Ariszn., oom van moeders zijde, en
- Henrick Willem Otten en Henrick Willem Meuszn., neven van de onmondige drie voorkinderen en van de twee nakinderen van Wulpher Ottens, ter andere zijde.
Jorden Otten als bloedmomber (= voogd met familieband) over de drie voorkinderen die door Wulpher Ottens verwekt zijn bij Geertgen Gerrits van Campen, zijn vorige overleden huisvrouw, te weten: Oth en Cornelis Wulphertszn. en Geertgen Wulphersdr.
Jorden Otten en Claes Ariszn. als bloedmombers over de twee nakinderen door Wulpher Ottens verwekt bij Fijchen Aris, zijn laatste huisvrouw en weduwe.

Overeengekomen is dat de weduwe zal behouden alle goederen, acten en credieten van de boedel, in de voornoemde boedelcedule vervat, geen uitgezonderd. Daar tegenover zal zij alle schulden en lasten van de boedel dragen, waarvan zij belooft te zullen vrijwaren.
Zij zal nog aan de voornoemde drie voorkinderen, ter voldoening van hun vaders goed, ieder 20 gulden betalen in mei 1629 of 1630, zoals het haar uitkomt. Plus nog op dezelfde tijd 40 gulden van hun overleden moeder. Zij zal de voorkinderen dadelijk hun vaders clederen geven en aan de voordochter een bed met hoofdkussen, 1 deken plus 4 lakens, 2 koperen potten en haar moeders kist.
Zij zal haar twee nakinderen opvoeden en onderhouden in kost en kleding, totdat zij zich buiten hun moeder kunnen behelpen. En als zij van hun moeder scheiden, zal zij hen ieder 20 gulden betalen ter voldoening van hun vaders goed en het nadochtertje alsdan nog een bed met toebehoren.
D.d. 06-04-1628,
Erfgenaam:
Fijchgen Aris  
Tweede partij:
Jorden Otten  
Claes Ariszn.  
HenrickWillem Otten  
HenrickWillem Meuszn.  
 
 
 
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 422 29-06-1612 Attestatie
Datering:
29-06-1612
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b002
Aktenummer:
422
Soort akte:
Attestatie
Samenvatting:
Attestatie
Bijzonderheden:
Comparante is Sijchgen Eda, oud omtrent 48 jaren, borgerse en stadsvroedvrouw van Amersfoort. Zij verklaart op verzoek van de huisvrouw van Hans Bosch, dat het de waarheid is dat zij, comparante, omtrent driekwart jaar geleden is ontboden door Marrij, huisvrouw van Thijman Jacobs, om te komen bij Lijsbeth Abulons, wonende in de Walickersteech, die aan het bevallen was van een kind, dat zij, comparante, aan Marrij verklaarde aldaar niet te willen komen, tenzij haar van tevoren de vader van dit kind zou worden genoemd, welke Marrij haar beloofde dat haar de vader genoemd zou worden. Op welke belofte zij is ingegaan. Komende bij Lijsbeth, heeft die haar aangesproken, zeggende: " wel Sijchen Eda moeder, gij wilde niet komen want gij wilde de vader van het kind weten", waarop Sijchgen Eda zei: "ja, dat is waar, want ik heb anders niets dan moeite daarmee, ik wil het toch weten eer ik bij u kom". Lijsbeth heeft vervolgens genoemd Bartholomeus, gewezen ruiter onder de Compagnie Zijner Excellentie, waarover zij, comparante, zei: "wel Lijsbeth, hoe komt gij daartoe, dat is lelijk aangezien gij een man hebt". Daarop zei Lijsbeth: "ja, hij kwam de ene keer dronken en soms nuchter, van mijn man heb ik niet veel troost". Toen comparante daarna zag en bemerkte dat Lijsbeth een zware arbeid had en er weinig hoop voor haar leven was, heeft zij Lijsbeth aangesproken, zeggende dat zij in zodanige staat was dat God de Heer zijn wil wel met haar mocht doen en dat zij daarom haar ziel niet moest bezwaren, maar alsnog oprecht verklaren of zij geen andere vader voor dit kind wist dan zij haar had genoemd. Waarop Lijsbeth tegen comparante zei: " Sijchgen, omdat wat ik tegen u gezegd heb zo is, moet ik eeuwig dus blijven zitten". Comparante wil dit, indien verzocht, met de eed bevestigen. Getuigen: Lourens Corneliszn. en Willem Augustijnszn. , tekent met: Van Oude Water.
verklaarder:
Sijchgen Eda  
verzoeker:
(Huisvrouw van Hans Bosch)  
Getuige:
Lourens Corneliszn.  
Willem Augustijnszn. (tekent met: Van Oude Water)  
 
 
 
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 418-420 22-06-1612 Boedelbeschrijving
Datering:
22-06-1612
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b002
Aktenummer:
418-420
Soort akte:
Boedelbeschrijving
Samenvatting:
Boedelbeschrijving
Bijzonderheden:
Comparant is Claes Francken, weduwnaar van Jannichgen Jacobs. De boedel bestaat uit: - huis, hof en hofstede, door Claes aan Jannichgen ten huwelijk ingebracht, op de last van 9 stuivers en 4 penningen jaarlijks, de capelle van Onze Lieve Vrouwe, alhier, toekomende, zijnde heerlijk en door de weduwnaar tegenwoordig bewoond. - een graf in de Lieve Vrouwe kerk. - inschulden: hetgeen de overledene resteert van haar erfenis en bestervenis van haar ouders, idem een "web" lakens. - een uitgebreide beschrijving van haar klederen en cleynodiën, waar onder twee gouden ringen. - idem een uitgebreide beschrijving over: houtwerk, zoals kasten en kisten, timmerwerk en koperwerk, ijzerwerk en aardewerk - idem boeken, Oude en Nieuwe Testament, Sermoon boek, nog een Nieuw Testament, zijnde niet compleet, boek van Cotserus (?), boekje over lijden en Pasen Heere Jezus Christus, 3 kleine gebedenboekjes. - idem geweer, diversen. - idem bedden, linnen. - weefgetouwen, diversen. - provisie, diverse soorten vlees, rogge, turf en weyten. - Uitschulden: diverse namen van kleine schuldeisers, bijvoorbeeld voor geleverd garen of geleend geld, touw, van gehaalde waren, laken, rest van renten, van kindergoed van de moeder, van vis. - voor hun kind 56 gulden voor zijn moeders goed. Verder diverse inschulden.
(N.B. de opsomming is niet helemaal opgenomen; het was zeer slordig schrift, vermoedelijk van de weduwnaar.)
Erfgenaam:
Claes Francken  
Objecten:
Roerende goederen en lijftocht (huis, hof en hofstede)