Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Nadere toegang

AT002b001 Notaris J. van Ingen

beacon
97  records
 
 
Notariële akte
J. van Ingen 404 06-08-1609 Boedelscheiding
Datering:
06-08-1609
Notaris:
J. van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b001
Plaats:
Amersfoort
Akteplaats:
Amersfoort
Aktenummer:
404
Aktedatum:
06-08-1609
Datum:
06-08-1609
Soort akte:
Boedelscheiding
Samenvatting:
Verdeling van de boedel
Bijzonderheden:
Comparanten zijn de erfgenamen van Rutger van Lielaer. Zij hebben gedeeld in twee porties, het huis staande in het kwartier van de Crommestraat, achter het Stadhuis. Belend aan de ene zijde Clemens Peterszn. en aan de andere zijde de erfgenamen van Henrickgen, Rijck Dircxzn. weduwe. Willem Rutgers van Lielaer zal de ene helft van het huis krijgen, zoals die nu door mr. Jan Lucas tegenwoordig bewoond wordt, gelegen aan de zijde van Clemens Peterszn. De andere helft, zijnde het "Cleyne Huys" zal gaan naar: - Willem Rutgers van Lielaer en - Jacob Evertszn., als man en voogd van Atris Rutgers, zijn huisvrouw, - Gosen Everts, als vader en voogd van zijn kinderen, verwekt bij Marritgen Rutgers, - Ghijsbert Rutgers van Lielaer, - Willem Rutgers van Lielaer de jonge, - Peter Scheffer, als man en voogd van Sophie Rutgers, - Jacob Rutgers van Lielaer, in gelijke porties, en Willem R.v.L. de jonge, Peter S. en Jacob R.v.L. nog voor het gedeelte van wijlen Mechteld Rutgers, zijnde tezamen 8 porties. Willem Rutgers van Lielaer (de oude) is tegenwoordig woonachtig in het kleine huis. Voorwaarde is dat het kleine huis de achterste kelder onder het grote huis zal hebben en daarvoor een ingang zal worden gemaakt op kosten van het kleine huis. Dat het grote huis daar geen letsel door heeft en waartegenover de gemeenschappelijke erfgenamen zullen genieten de bedstede die Willem R.v.L. de oude toekomt en tegenwoordig in het kleine huis staat. Het kleine huis zal nog genieten de hof in de breedte van de deur- en raamstijl, aan de oostzijde in de lengte van 22 voet, waarbij de gang op het noorden 5½ voet breed blijft, recht op de gevel van de erfgenamen van Henrickgen, Rijck Dircxzn. weduwe. Het grote huis zal van zijn deurstijl tot aan de scheidsmuur toe, het hofje hebben van 8 voet rechtuit en vandaar lijnrecht op het oude "besteck", zonder dat de eigenaar van het grote huis enige bomen in zijn hof zal mogen zetten,
Bijzonderheden vervolg 1:
en het kleine huis zal de rank van de wijngaard behouden van het grote huis zoals het die tegenwoordig heeft, zo lang een rank in goede staat is. En er zal een zeker stuk muur en planken, staande in het achterhuis beneden, voor gemeenschappelijke kosten van beide huizen afgebroken worden en wederom met een muur gerepareerd. De zolders boven zullen voor gemeenschappelijke kosten gerepareerd worden. De omheining of afscheiding van de beide hoven eveneens voor gemeenschappelijke kosten worden gedaan. Het grote huis zal gehouden zijn het water van het kleine huis te leiden. Willem R.v.L. de oude zal voor het grote huis 520 carolus gulden betalen, mits hij daarbij draagt de lasten van 4 gulden jaarlijks, het St. Joris capittel toekomende, waarvan de hoofdsom van de voornoemde kooppenningen zal worden afgetrokken. De gemeenschappelijke erfgenamen van het kleine huis zullen 380 carolus gulden betalen, mits zij de lasten van 13 gulden jaarlijks: het St. Joris kapittel 4 gulden, Jan Quintijnzn. 3 gulden plus Willem R.v.L. de oude 6 gulden betalen, waarvan de hoofdsom van voornoemde kooppenningen eveneens zal worden afgetrokken. Wel te verstaan dat het grote huis het kleine huis zal vrijen van de lasten door het grote huis veroorzaakt en het kleine huis zal van diens lasten het grote huis vrijen "daarvoor tot vermaninge voornoemde huizen verbinden".
Willem Rutgers van Lielaer de oude, tekent als Van Lijlaer. Ghijsbert Rutgers van Lielaer, als Ghisbert Rutgersen van Liender. Willem Rutgers van Lielaer de jonge, als Wijllem Rutgertz van Lijnder de Jon. Jacob Rutgers van Lielaer, als Jacop Rutgerts van Liener. Peter Scheffer, als Pyter Schöffer.
Er zijn drie getuigen met handtekeningen: Derrick van Duverden, ..... Kreyll en Evert ......
Op 08-08-1609 zijn de voornoemde erfgenamen overeengekomen dat Jacob Rutgers van Lielaer het kleine huis zal krijgen, zoals hiervan afgescheiden en met alle vermelde gerechtigheden,
Bijzonderheden vervolg 2:
en dit voor de som van 380 gulden, waarvan zal worden afgetrokken de 13 gulden jaarlijks bij boedelscheiding belast. De resterende kooppenningen zullen worden betaald, de helft in mei 1610 en de andere helft in mei 1611. Aanvaarding mei 1610 en bij betaling van de laatste termijn zullen de gemeenschappelijke erfgenamen quitantie geven voor de goede betaling. Jacob R.v.L. zal Willem R.v.L. de oude vrijen van alle lasten volgens voornoemde boedelscheiding. De gemeenschappelijke erfgenamen zullen Jacob R.v.L. vrijen tot mei 1610 van de verschenen en verschijnende lasten, wel te verstaan dat hetgeen Jacob R.v.L. zal voorschieten van deze lasten, hij zal korten op de eerste termijn.
Getuige:
Derrick van Duverden  
...?... Kreyll  
Evert ...?...  
Erfgenaam:
Willem van Lielaer de oude  
Jacob Evertszn.  
Ghijsbert van Lielaer  
Gosen Everts  
Willem van Lielaer de jonge  
Peter Scheffer  
Jacob van Lielaer  
Objecten:
Huis