Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Soest, 1929 - 1975

0911 Gemeentebestuur Soest, 1929 - 1975

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2. STUKKEN BETREFFENDE BIJZONDERE ONDERWERPEN
2.2. UITVOERING VAN DE TAAK
2.2.4. Volksgezondheid
2.2.4.5. Milieuhygiëne
2.2.4.5.1 Uitvoering Hinderwet
Selectie
0911 Gemeentebestuur Soest, 1929 - 1975
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2. STUKKEN BETREFFENDE BIJZONDERE ONDERWERPEN
2.2. UITVOERING VAN DE TAAK
2.2.4. Volksgezondheid
2.2.4.5. Milieuhygiëne
2.2.4.5.1 Uitvoering Hinderwet
Selectie
Hinderwetvergunningen zijn doorgaans te vinden in de secretariearchieven van de gemeenten. Niet altijd, omdat de vergunningen in sommige gemeenten niet bewaard zijn. Nadat zo'n vergunning is vervallen, mag hij in principe worden vernietigd. In sommige archieven, zoals in Soest, zijn ze gelukkig bewaard gebleven. Dankzij de dossiers van de hinderwetvergunningen is het bijvoorbeeld mogelijk om een beeld te krijgen van een individueel bedrijf of de bedrijvigheid in een bepaalde sector.
De voor bewaring geselecteerde archiefstukken betreffen raadsbesluiten (met betrekking tot de ontheffing als bedoeld in art. 1 van de lokale Zoneverordening Hinderwet) en collegebesluiten (met betrekking tot de eigenlijke Hinderwetvergunningen), inclusief de tekeningen, plattegronden, en overige stukken die bij de respectievelijke besluiten horen.
Van de adviezen van Brandweer, Gemeentewerken, Arbeidsinspectie, Inspectie van de volksgezondheid en overige om advies gevraagde instanties zijn diè adviezen voor bewaring geselecteerd die een bijdrage leveren aan het historisch beeld van het functioneren van de gemeentelijke organisatie en die van het betreffende bedrijf.
Ook in het geval van weigering van een hinderwetvergunning is soms tot bewaring van de stukken besloten. Dit als er sprake is van een mogelijke bodemverontreiniging. Het was namelijk in veel gevallen gebruikelijk dat een bedrijf al lang in bedrijf was voordat een vergunning werd verleend. Dat deze gang van zaken ook elders in het land gebruikelijk was, blijkt uit een schrijven van het Ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid van 17 maart 1971, gericht aan de provinciale en gemeentebesturen: "In het kader van de toenemende bewustwording op het gebied van de milieuverontreiniging lijkt het mij dienstig te wijzen op de wenselijkheid van stringentere toepassing van de Hinderwet, met name ten aanzien van het vereiste dat vóór de oprichting, wijziging of uitbreiding van een hinderwetplichtige bedrijf een vergunning moet zijn aangevraagd en verleend."
Als de aanvrager van een vergunning of de omwonenden niet tevreden waren over de beslissing van B&W, konden zij in beroep gaan bij de Kroon.
De archiefstukken betreffende deze beroepsprocedures zijn in alle gevallen bewaard.
Ten aanzien van de dossiers betreffende de vervuilende industrieën aan de De Beaufortlaan en de Eikenlaan is besloten deze nagenoeg volledig te bewaren.
Aangetroffen foto's zijn gedocumenteerd en naar de fotoverzameling van de gemeente Soest overgebracht voor zover de foto's van belang zijn voor deze verzameling. In de betreffende dossiers zijn verwijzingen aangebracht.

Kenmerken

Datering:
1929 - 1975
Soort toegang:
inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
S. Baarda, Arjan Mulder, Sjoukje Straub
Openbaarheid:
volledig, enkele stukken uitgezonderd
Omvang:
150 meter
Herkomst:
wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0911 Gemeentebestuur Soest, 1929 - 1975
VERKORT:
NL-AmfAE 0911
Geografische namen:
Archiefvormer(s):