Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Werkinstituut tot wering der bedelarij te Amersfoort, 1818-1826

0105 Werkinstituut tot wering der bedelarij te Amersfoort, 1818-1826

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.4. De voortgang en opheffing van het werkinstituut
0105 Werkinstituut tot wering der bedelarij te Amersfoort, 1818-1826
1. Inleiding
1.4.
De voortgang en opheffing van het werkinstituut
Volgens het reglement zou er gestart worden met een kapitaal van ? 12.000,--, nodig om grondstoffen in te kopen. Daarnaast moest er echter geïnvesteerd worden in de inrichting van het instituut, de aanschaf van werkgereedschap als spinnewielen e.d. en het aanleggen van een voorraad. *  Hiertoe werd het stadsbestuur gevraagd ? 36.000,-- beschikbaar te stellen door middel van verkoop van stadseigendommen. *  Het stadsbestuur ging hiermee akkoord in zijn vergadering van 1 februari 1819. * 
Ondertussen was het werkinstituut al wel in gebruik. In de notulen van 24 januari 1819 wordt vermeld dat er met enige werkzaamheden is gestart. *  Al spoedig waren er enige honderden mensen werkzaam, zowel in het werkinstituut zelf als thuiswerkers. * 
Afnemers waren veel onderdelen van het leger en de marine, die voornamelijk eindprodukten als gebreide kleding en buskruitkleden afnamen, en tapijtfabrieken en anderen (éénmansweverijen (?)) die garens afnamen. * 
Financieel ging het het werkinstituut niet voor de wind. Diverse malen werd er bij het stadsbestuur aangeklopt voor financiering van de tekorten. Het stadsbestuur was nog bereid om het nadelig saldo over 1822 op te nemen op de begroting over 1824 maar kon hier geen gewoonte van maken. *  Tenslotte werd in de raadsvergadering van 2 april 1824 besloten (er waren op dat moment circa 600 mensen werkzaam vanwie circa 100 kinderen en ouderen) *  dat het werkinstituut alleen nog kinderen tot 18 jaar en ouderen boven de 50 jaar mocht opnemen. Bovendien zouden er opcenten op de belasting op sterke drank geheven worden om de tekorten aan te vullen. Door een commissie uit het stadsbestuur zouden binnen de administratie van het werkinstituut bezuinigingen doorgevoerd worden.
Ook dit bleek nog niet voldoende te zijn. De directie deed nog diverse voorstellen *  maar bij brief van Gedeputeerde Staten werd meegedeeld dat de Koning op 1 mei 1825 besloten had tot opheffing van het werkinstituut.
De opheffing vond plaats met ingang van 1826. * 

Kenmerken

Datering:
1818-1826
Inventaristitel:
S.R. Straub, Inventaris van het archief van het Werkinstituut tot wering der bedelarij, (1816) 1818-1826. (Amersfoort, 1994)
Soort toegang:
inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
2,75 meter
Herkomst:
schenking
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0105 Werkinstituut tot wering der bedelarij te Amersfoort, 1818-1826
VERKORT:
NL-AmfAE 0105
Geografische namen: