Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Werkinstituut tot wering der bedelarij te Amersfoort, 1818-1826

0105 Werkinstituut tot wering der bedelarij te Amersfoort, 1818-1826

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Redenen voor oprichting van het werkinstituut tot wering der bedelarij
0105 Werkinstituut tot wering der bedelarij te Amersfoort, 1818-1826
1. Inleiding
1.2.
Redenen voor oprichting van het werkinstituut tot wering der bedelarij
In het najaar van 1816 werd er door de burgemeesters een commissie "tot de inlevering van een plan ter wering der bedelarij" ingesteld. Deze commissie kwam nog voor het einde van het jaar met een rapport.
Het was de opstellers gebleken dat Amersfoortse burgers wel bereid waren tot het fourneren van geld voor de armen maar dat zij dit bij voorkeur zouden geven aan een instelling die de armen aan het werk zou zetten.
Het plan van de commissie, bestaande uit W. Pull, W. van Assenraad, H.G. Schluiter en W. van Deventer, omvatte de oprichting van een werkinstituut waar, om te beginnen wol, koehaar en hennep verwerkt zouden worden tot respectievelijk sajet en gebreide kledingstukken, karpetten, feildoek (waarschijnlijk dweilen *  ) en emballage. Ouden en gebrekkigen zouden zich bezig kunnen houden met het pluizen van oud touw ten behoeve van de scheepstimmerwerven.
De bedoeling was dat, na oprichting van dit werkinstituut, de bedelarij door het gemeente bestuur verboden zou worden.

Kenmerken

Datering:
1818-1826
Inventaristitel:
S.R. Straub, Inventaris van het archief van het Werkinstituut tot wering der bedelarij, (1816) 1818-1826. (Amersfoort, 1994)
Soort toegang:
inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
2,75 meter
Herkomst:
schenking
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0105 Werkinstituut tot wering der bedelarij te Amersfoort, 1818-1826
VERKORT:
NL-AmfAE 0105
Geografische namen: