Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Commissie van toezicht op het middelbaar onderwijs te Amersf...

0059 Commissie van toezicht op het middelbaar onderwijs te Amersfoort, 1865-1950

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0059 Commissie van toezicht op het middelbaar onderwijs te Amersfoort, 1865-1950
1.
Inleiding
De commissie van toezicht op het middelbaar onderwijs werd ingesteld in 1865 ter voldoening van de Wet op het middelbaar onderwijs van 2 mei 1863. Zij had tot taak:
- het houden van toezicht op de naleving van de wet en plaatselijke verordeningen
- het aantekening houden van het onderwijzend personeel, het aantal leerlingen en de staat van het onderwijs
- het doen van voorstellen die zij in het belang van het onderwijs noodzakelijk achtte aan zowel de gemeenteraad als aan de minister van Binnenlandse Zaken
- het deelnemen aan examencommissies
De commissie was verplicht de scholen minstens twee keer per jaar te bezoeken en had de bevoegdheid proces verbaal op te maken bij overtreding van de wet en plaatselijke verordeningen. De commissie bracht jaarlijks verslag uit aan het gemeentebestuur over de toestand van het middelbaar onderwijs.
Bij de oprichting bestond de commissie uit 3 leden. In 1950 bedroeg het aantal leden 8. De leden werden op voordracht van de commissie benoemd door de gemeenteraad en traden om beurten periodiek af. Zij waren afkomstig uit het middelbaar onderwijs of hadden schoolgaande kinderen. In 1916 werd een secretaris uit het secretariepersoneel aan de commissie toegevoegd.
Bij het in werking treden van de Wet op het middelbaar onderwijs in 1863 kon in Amersfoort alleen de handwerk- en herha- lingsschool voor technisch onderwijs aangemerkt worden als instelling voor middelbaar onderwijs. Het gymnasium behoorde tot de categorie hoger onderwijs. Daarom kreeg de gemeente tot 1865 ontheffing van de verplichting een commissie van toezicht op het middelbaar onderwijs in te stellen. In 1871 werden de Hogere Burgerschool en de Burgeravondschool opgericht. Het taakgebied van de commissie breidde zich in het begin van deze eeuw verder uit met de oprichting van de Handelsschool en het RK lyceum voor meisjes.
De commissie was nauw betrokken bij de oprichting en het func-tioneren van de HBS als belangrijkste instelling voor middelbaar onderwijs in Amersfoort in de 19e eeuw. Tot het aandachtsgebied van de commissie behoorden daarnaast uiteenlopende zaken als bijvoorbeeld de toelatings-, overgangs- en eindexamens en de leerplannen van de diverse scholen, de salariëring van onderwijzend personeel en aan leerlingen toegekende straffen.
Omdat de commissie na 1945 steeds meer aan betekenis verloor werd zij na 1952 opgeheven.

Kenmerken

Datering:
1865-1950
Inventaristitel:
M.C. Lansink, Inventaris van het archief van de Commissie van toezicht op het middelbaar onderwijs,1865-1950. (Amersfoort, 1996)
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
inventaris
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
0,4 meter
Opmerkingen:
Met aanvulling, 1911-1968
Herkomst:
wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0059 Commissie van toezicht op het middelbaar onderwijs te Amersfoort, 1865-1950
VERKORT:
NL-AmfAE 0059
Geografische namen: