Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gas-, Water- en CAI-bedrijf te Amersfoort, 1912-1987

0035 Gas-, Water- en CAI-bedrijf te Amersfoort, 1912-1987

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Ter inleiding en verantwoording
0035 Gas-, Water- en CAI-bedrijf te Amersfoort, 1912-1987
1.
Ter inleiding en verantwoording
Deze (dossier)inventaris is de toegang op het archief van het Gas- Water- en Cai-bedrijf van de gemeente Amersfoort en beslaat de periode 1936-1987.
De eerste taak betreft de gasvoorziening in de gemeente Amersfoort ; in 1900 werd daartoe het Gasbedrijf opgericht. Reden waarom in 1975 het 75 jarig jubileum werd gevierd met de tentoonstelling 'Gas, toen en nu' (inv.nr.1) .
Waterlevering was voorts een taak van deze dienst (rubriek L, inv.nr. 45 e.v.) en vanaf ca. 1968 kan de centrale antenne inrichting als derde taakonderdeel van deze dienst worden beschouwd (rubriek Q, inv.nr. 105 e.v.).
Het archief GWC bestond uit één verzameling dossiers en ordners. Van dossiers betrekking hebbend op gas- en waterlevering en op de cai was een zekere scheiding.
Op grond van de codelijst bleek dat van meerdere rubrieken geen dossiers uit de periode 1936-1987 aanwezig waren; deze zullen in het verleden vernietigd zijn. Vernietigingslijsten zijn niet aanwezig. Uit de periode 1940-1945 is geen correspondentie aangetroffen.
Vanaf de jaren 1947 en 1949 kan eerst gesproken worden van dossiervorming.
Uit de periode vóór 1936 zijn twee bestekken van waterlevering aanwezig nl. uit 1912(inv.nrs. 45-46).
Voor de archiefvorming werd indertijd een (eigen) code gehanteerd.
De inhoudsopgave, als bijlage hierbij gevoegd, bevat een aantal in vet aangegeven rubrieken die in de dossierinventaris voorkomen.
Andere rubrieken, die niet werden gebruikt cq. waarvan geen stukken aanwezig zijn, zijn voor de leesbaarheid van het overzicht van de rubrieken opgenomen.
Bij het toegankelijk maken van het archief GWC werd selectie en vernietiging toegepast.
Met gebruikmaking van de 'Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden uit de archieven van gemeentelijke en intergemeentelijke organen' dd. 24 augustus 1983 en richtlijnen van de Gemeentelijke Archiefdienst Amersfoort werden deze activiteiten uitgevoerd. Voorts werd rekening gehouden met in het verleden bij de dienst GWC toegepaste vernietiging (bv. aantekening: inspecties na tien jaar vernietigen).
Als gevolg daarvan werden twee (relatief grote) vernietigingslijsten opgemaakt.
Selectie geschiedde veelal op dossierniveau. Omdat dossiers correspondentie bevatten met het college van burgemeester en wethouders, zijn deze laatste stukken bij elkaar gevoegd tot één dossier en bewaard.
In het archief GWC bevond zich een hoeveelheid dossiers betreffende overleg en vergaderingen van organen (VEG, VEGIN ed) en ?gemeentelijke commissies en werkgroepen waarmee de dienst in contact stond. Alleen die overlegdossiers werden bewaard wanneer het secretariaat van die betreffende commissie op de dienst GWC werd gevoerd.
In een aantal gevallen werd nagegaan of in het ?geïnventariseerde- archief van de secretarie van de gemeente Amersfoort correspondentie over een specifiek onderwerp aanwezig was.
Enkele krantenartikelen die werden aangetroffen werden afgezonderd voor de documentatieafdeling van de Archiefdienst.
De omvang van het archief GWC bedroeg ca. 47m. Als gevolg van inventarisatie, selectie en vernietiging werd daarvan 4,5 m als te bewaren aangemerkt.
Deze bescheiden hebben zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen.
Het archief van Gas- Water- en Cai-bedrijf 1912, 1935-1987 bevat geen specifieke bescheiden die van openbaarheid dienen te worden uitgezonderd.
Vlaardingen, februari 2002
Van Lee & Van Everdingen
Bureau voor documentaire informatieverzorging
K. ter Stege en G.J.Bink

Kenmerken

Datering:
1912-1987
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
dossierinventaris
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
4,8 meter
Herkomst:
wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0035 Gas-, Water- en CAI-bedrijf te Amersfoort, 1912-1987
VERKORT:
NL-AmfAE 0035
Geografische namen: