Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Johan van Ingen 40 02-05-1628 Huwelijkse voorwaarden

Notariële akten

beacon
 
 
Notariële akte
Johan van Ingen 40 02-05-1628 Huwelijkse voorwaarden
Datering:
02-05-1628
Notaris:
Johan van Ingen
Plaatsingscode:
AT 002b009
Aktenummer:
40
Soort akte:
Huwelijkse voorwaarden
Samenvatting:
Huwelijkse voorwaarden
Bijzonderheden:
Comparanten:
- Goort Jans, vader, en
- Peter Harmans, oom van
- Harman Goortsazn., bruidegom, ter ene zijde.
- Marten Bortszn., broeder, en
- Claes Janzn., neef van
- Grietgen Bortsdr., bruid, ter andere zijde.

De vader van de bruidegom geeft zijn zoon de som van 400 carolus gulden mee, waarvan 100 gulden contant zullen worden betaald bij de "consumatie van het huwelijk", en van de overige 300 gulden zal hij jaarlijks aan het bruidspaar rente betalen (16e penning), ingaande de consumatie van het huwelijk. Hij geeft terstond nog een melkkoe en 1/3 deel van de haringfuiken plus nog over een jaar een halve vaars, met de keuze uit vier, plus voorts een vrije bruidegom.
Hiertegenover belooft Marten Bortszn., uit naam van zijn moeder, aan de bruid, zijn zuster, direct te leveren 4 melkkoeien en nog 100 gulden aan geld, plus het gereedschap dat bij de koeien hoort. Verder een bed met toebehoren plus pot en ketel "tot discretie" van de moeder, waarvan specificatie geleverd zal worden, plus een vrije bruid.
Daarbij zullen de jongelieden met de moeder in het huis blijven wonen, zolang zij het goed met elkaar kunnen vinden.
Zolang het bruidspaar het huis mede bewoont, zullen zij het huis in "raeck en daeck" onderhouden.
De vader van de bruidegom belooft nog dat, wanneer hij na deze enig van zijn kinderen uithuwelijkt die hij meer ten huwelijk belooft dan hij aan deze zoon doet, dat hij dan de bruidegom dit zal vergoeden.
Na overlijden van hun ouders zullen zij het voornoemde beloofde huwelijksgoed inbrengen ter deling met hun broeders en zusters.
Indien bruidegom of bruid komt te overlijden zonder geboorte of al nalieten en deze overlijdt zonder geboorte, dan zullen de ingebrachte goederen en alles wat er nog bij komt plus erfenis, gaan naar de zijde waarvan ze gekomen zijn plus de helft van winst of verlies.
Bijzonderheden vervolg 1:
Wanneer bruidegom en bruid sterven of een van beiden en laten zij kinderen na, dan zullen deze de goederen en aanwas moeten afstaan van de eerstoverledene plus de helft van winst en verlies. Deze nakomelingen zullen op elkaar vererven en bij overlijden van de laatste zonder geboorte, zullen de goederen gaan als hierboven vermeld.
Clederen en cleynodiën zullen blijven aan de zijde waarvan ze gekomen zijn.
Neef van bruid:
Claes Janzn. (tekent: Claes Janzn. van Bunschoten)  
Oom van bruidegom:
Peter Harmans (tekent: Peter Harmanzn. alias Borts)  
Bruidegom:
Harman Goortszn.  
Broer van bruid:
Marten Bortszn.  
Bruid:
Grietgen Bortsdr.  
Vader van bruidegom:
Goort Jans