Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
6. Regesten
103 Goede Vrederix zone, bisschoppelijk schout in de maalschap van Wede en Emmynglar, oorkondt, dat ten overstaan van hemzelf en van Herman Caerman Jans zone, Zegher van Emelar, Albert Maes zone, Jan Herman Ludemans zoens zone, Jan Caerman Wouters zone, Meynse van der Berch, Lubbert Caerman Rycouts zone en andere malen en landgenoten van Wede en Emmynglar Ghisebert Ghisen zone en diens zoon Ghisebert van den Veen hebben opgedragen in eigendom aan Jacob Nenninc, ten behoeve van Katheryne, vrouw van Gheriit Everts zoen hun erf aldaar, dat Ghisebert Ghisen zone voornoemd had ontvangen van Hughe van den Veen, Wouter Onstede, Jan Caerman Wouters zone en Ghisel, vrouw van Jan van Haghe, als tijnsgoed gehouden van Evert Scouten, Elis van Wede, Jorden Ghiseberts zone en Evert Bot Dirx zone, aan de oostzijde begrensd door het land van Wouter van Onsteden, Steven van Wede en Bely, vrouw van Jan van Beynum en aan de westzijde door dat van laatstgenoemde en Gode Lamberts zone, alsmede door een gemene weg, gelegen bij Vaken campe; voorts een vierendeel van een kamp land, gemeenschappelijk bezeten met Zegher van Emelar, aan de westzijde van eerstgenoemd erf, dat Ghisebert voornoemd had ontvangen van Jan Caerman en Ghisel voornoemd, alles behoudens het recht van de cijnsmeesters op hun cijns. Oorspr.; met de zegels van de oorkonders, de beide laatste echter zonder zegel.
0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
6. Regesten
103
Goede Vrederix zone, bisschoppelijk schout in de maalschap van Wede en Emmynglar, oorkondt, dat ten overstaan van hemzelf en van Herman Caerman Jans zone, Zegher van Emelar, Albert Maes zone, Jan Herman Ludemans zoens zone, Jan Caerman Wouters zone, Meynse van der Berch, Lubbert Caerman Rycouts zone en andere malen en landgenoten van Wede en Emmynglar Ghisebert Ghisen zone en diens zoon Ghisebert van den Veen hebben opgedragen in eigendom aan Jacob Nenninc, ten behoeve van Katheryne, vrouw van Gheriit Everts zoen hun erf aldaar, dat Ghisebert Ghisen zone voornoemd had ontvangen van Hughe van den Veen, Wouter Onstede, Jan Caerman Wouters zone en Ghisel, vrouw van Jan van Haghe, als tijnsgoed gehouden van Evert Scouten, Elis van Wede, Jorden Ghiseberts zone en Evert Bot Dirx zone, aan de oostzijde begrensd door het land van Wouter van Onsteden, Steven van Wede en Bely, vrouw van Jan van Beynum en aan de westzijde door dat van laatstgenoemde en Gode Lamberts zone, alsmede door een gemene weg, gelegen bij Vaken campe; voorts een vierendeel van een kamp land, gemeenschappelijk bezeten met Zegher van Emelar, aan de westzijde van eerstgenoemd erf, dat Ghisebert voornoemd had ontvangen van Jan Caerman en Ghisel voornoemd, alles behoudens het recht van de cijnsmeesters op hun cijns. Oorspr.; met de zegels van de oorkonders, de beide laatste echter zonder zegel.
Datering:
1396 Februari 13 op zinte Valentiins avont
tevens:
3594-095
Records 101 t/m 200
Records 201 t/m 300
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
Records 501 t/m 600
Records 601 t/m 700
Records 701 t/m 738
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1300-1810
Inventaristitel:
A.F.M. Reichgelt, Inventaris van de archieven van het Stadsbestuur van Amersfoort, 1300-1810. (Amersfoort, 2003), inv. nrs. 1-2269
Soort toegang:
Inventaris
Depotlocatie:
Amersfoort
Auteur:
Ton Reichgelt
Openbaarheid:
Volledig
Omvang:
92 meter en 54 meter charters: 125,5 m
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810
VERKORT:
NL-AmfAE 0001.01
Geografische namen:
Archiefvormer(s):