Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Bijzondere foto's van verkiezingen 1973

Op 21 november 1973 vonden tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen plaats in Amersfoort. Deze verkiezingen waren nodig vanwege de annexatie van Hoogland door Amersfoort per 1-1-1974. De uitslagen werden bekendgemaakt in de Markthal aan de Breestraat. Amersfoortse Courant deed verslag, ook via de televisie door middel van de eenmalige zender AC/tv. Het was tevens een belangrijke test voor het rooms-rode kabinet Den Uyl, dat eerder dat jaar was ontstaan. Daarom waren veel landelijke politici aanwezig, zoals Wiegel, Van Dam, Andriessen, Van der Louw en Aantjes. De VVD deed het goed, want steeg van zes naar tien zetels in de gemeenteraad.
 
Oud-journalist Arjeh Kalmann schonk in aanwezigheid van oud-collega en journalist Martin Rep onlangs deze bijzondere foto's aan Archief Eemland. De foto's zijn te vinden in onze beeldcollectie waar ze een prachtige aanvulling zijn op de al bestaande fotocollectie. Voor de Amersfoortse Courant schreef Martin Rep een verslag van de verkiezingen op 22 november 1973 zoals hij memoreerde in zijn weblog https://bit.ly/2Pj1dDs
 
Verkiezingen1973

V.l.n.r. Jos Bouten (chef-stad Amersfoortse Courant), burgemeester M. Troostwijk (staand), Keimpe Koopmans (hoofdredacteur Amersfoortse Courant) en Joque Mulder (presentatrice AC/tv). Troostwijk en Koopmans kijken op de foto naar uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen.
©Archief Eemland/Amersfoortse Courant