Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Paleogroep en resolutieboek nummer 23 (1629-1635)

Met het beschrijven van het eerste deel van resolutieboek 23 uit het stadsarchief van Amersfoort zijn nu alle resoluties van het jaar 1629 beschikbaar gesteld op de website van Archief Eemland. Dit is mogelijk gemaakt door de vrijwilligers van de Paleografie groep (Paleogroep).

De Paleogroep is begonnen in 2018 in Archief Eemland en bestaat anno 2024 uit Hans van der Hooft, Huub Kort, Margreet Gorter en mij zelf als docent oud schrift van paleografie. Wilma Adriaanse heeft de groep inmiddels verlaten. We kenden elkaar van het gebruikelijke kopje koffie in de pauze tussen onze vrijwilligerswerkzaamheden voor Archief Eemland. Margreet, Huub en Hans deden onder andere digitalisering van bouwtekeningen en Wilma hield zich bezig met het invoeren van indices op 16e en 17e-eeuwse resolutieboeken van het stadsbestuur. Ikzelf had toen net het resolutieboek nummer 22 (1622-1629) op de website van Archief Eemland ingevoerd.

Van cursist oud schrift naar het grotere werk

We zijn tijdens Covid-19 nog een tijdje op internet en later bij één van ons thuis doorgegaan met het beoefenen van oud schrift. De cursisten hadden inmiddels een hoog niveau bereikt. Eerder had ik wel cursussen oud schrift gegeven voor Archief Eemland, maar dat waren meestal cursussen van acht avonden. Het is dan niet meer dan een kennismaking en hopen dat de cursisten het kunnen toepassen als ze bij hun onderzoek met oude archiefstukken in aanraking komen. Maar deze groep was klaar voor het grotere werk met volwaardige teksten met alle moeilijkheden die daarbij komen kijken. De belangstelling voor oud schrift en geschiedenis was er.

Het bewogen jaar 1629 van Amersfoort in het resolutieboek nummer 23

Resolutieboek 23In de resolutieboeken staan de besluiten van het stadsbestuur genoteerd over de periode 1436-1810, met in het begin wat hiaten. Dit zijn 95 dikke banden die een schat aan informatie bevatten over de stad en de geschiedenis in die tijd. Maar zonder nadere toegang buiten het inventarisnummer is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Daarom was ik al vanaf 2013 begonnen met de resolutieboeken vanaf 1582 te ontsluiten. Dat is het begin van een behoorlijk lange periode uit de Tachtigjarige Oorlog.

Na wat opstartproblemen in verband met een reorganisatie bij Archief Eemland zijn we als Paleogroep in 2022 begonnen met het ontsluiten en digitaliseren van resolutieboek 23. Een veelbewogen periode voor de stad. In 1629 is tijdens het beleg van Den Bosch door Frederik Hendrik de stad tien dag bezet geweest door de Spanjaarden als afleidingsmanoeuvre. Met veel schade, plundering, kortom met alle ellende die samengaan met oorlog en bezetting.

Trots en passie

Eerlijk gezegd ben ik trots dat de groep een dergelijk niveau heeft bereikt en met zoveel enthousiasme aan deze klus (transcriberen van de besluiten met oud schrift, het begrijpen van de inhoud en het samenvatten daarvan) is begonnen. Ze delen mijn passie en volharding bij dit moeilijke werk.

Ton Reichgelt

 

 

Samen oude handschriften lezen bij Archief Eemland

Heeft u belangstelling om werkenderwijs de geschiedenis van Amersfoort beter te leren kennen? En je ook nog eens in oude handschriften te verdiepen? Kom dan eens langs bij de Paleogroep van Archief Eemland (paleografie is het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften). Een groep enthousiaste vrijwilligers is daarin bezig met het samenvatten van besluiten (resoluties) van het stadsbestuur van Amersfoort. Het jaar 1630 is nu aan de beurt. De groep wordt begeleid door Ton Reichgelt, ingevoerd in de historie van onze stad en in oud schrift. Interesse gewekt? Stuur een mail naar Jordi Straatman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..