Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Openbaarheidsdag 2025

Vandaag, 2 januari, is het Openbaarheidsdag. Archief Eemland maakt op deze dag archiefstukken openbaar die voorheen beperkt openbaar waren. Dit jaar gaat het om 154 inventarisnummers uit de periode 1914-2014. Daarnaast zijn er 85 foto’s, 17 afbeeldingen van prentbriefkaarten en 2 fotokaarten die nu voor iedereen in te zien of te downloaden zijn.
De lijst met archiefstukken die openbaar zijn geworden in 2025 is te downloaden via de volgende link: Lijst Openbaarheidsdag Archief Eemland 2025.

Tweede Wereldoorlog

Een aantal dag- en nachtrapporten van de gemeentepolitie van Amersfoort en Soest zijn dit jaar openbaar geworden. Deze rapporten beslaan het jaar 1944 en hebben dus betrekking op het voorlaatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. De dag- en nachtrapporten vermelden onder andere inbraken, aanhoudingen, baldadigheden, het stelen van vee, brandstichting en meer.

Burgemeester Troostwijk

Stukken die betrekking hebben op voormalige burgemeester Maurits Troostwijk.

Eén archiefstuk dat openbaar is geworden willen we graag uitlichten. Dit dossier uit het archief van het gemeentebestuur van Amersfoort bevat stukken die betrekking hebben op voormalige burgemeester Maurits Troostwijk. Het bevat onder andere informatie over het benoemen van Troostwijk als burgemeester van Amersfoort, zijn installatie als burgemeester in de voormalige Markthal aan de Breestraat op 19 juli 1971 en zijn eervolle ontslag op 1 september 1975. Dit ontslag volgde na de benoeming van Troostwijk als lid van de Raad van State. Troostwijk is uiteindelijk 1507 dagen burgemeester geweest van de gemeente Amersfoort.

Tijdens het vierjarige burgermeesterschap van Troostwijk kreeg Amersfoort onder andere haar 80.000ste inwoner, werd het huidige stadhuis opgeleverd en in gebruik genomen, de binnenstad van Amersfoort gemoderniseerd en werd het grondgebied van de gemeente Amersfoort en gemeente Hoogland samengevoegd.

Het dossier bevindt zich in het archief van het Gemeentebestuur Amersfoort, 1946-1974, met toegangsnummer 0002.02 en heeft het inventarisnummer 1585.

Foto’s

Ook in 2025 komen weer foto's ter beschikking op onze website. Deze keer gaat het om 85 foto's, 17 afbeeldingen van prentbriefkaarten en 2 fotokaarten van het jaar 1954 die downloadbaar zijn. Van de 17 prentbriefkaarten zijn 6 afbeeldingen van de hand van Edzard Koning. Het zijn tekeningen in kleur van bekende plekken in Amersfoort zoals de Kamperbinnenpoort en Monnikendam. Edzard Willem Koning (1859-1954) was een Nederlands kunstschilder, aquarellist, etser en illustrator. Hij is bekend geworden van onder andere zijn illustraties in de Verkade-albums.
Van de foto’s zijn onder andere beelden zichtbaar van een 1-aprilgrap over de Amersfoortse Keien het Keifeest in 1954. Daarnaast zijn er foto’s van woningen die gebouwd zijn in de periode van wederopbouw.

Wederopbouw

De wederopbouw in Amersfoort begon eigenlijk al in 1940 na de eerste oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog was er een enorm woningtekort door de groei van de bevolking en het gebrek aan goede huizen. David Zuiderhoek werd benoemd tot stadsarchitect. Hij speelde een belangrijke rol in de naoorlogse wederopbouw in Amersfoort en trok de stedenbouwkundige Arie Rooimans aan voor de uitbreiding van de stad met verschillende woonwijken. De wederopbouw duurde tot 1965.

In de jaren vijftig werd het Soesterkwartier voltooid op grond van het stedelijke uitbreidingsplan van 1949. Het gebied ten noorden van de Noordewierweg werd volgebouwd. Te midden van veel groen werden flatgebouwen gebouwd aan de rand van de ruim opgezette woonstraten. Van een aantal straten in de bomenbuurt zijn nu foto’s te zien en te downloaden voor privégebruik. Het zijn onder andere foto’s van de Populierstraat, Kastanjestraat en Iepstraat.

De onderstaande foto die nu Publiek Domein is, is in het Dagblad voor Amersfoort van 20 april 1954 gepubliceerd. Op de foto is een deel van de Koppelpoort te zien met zicht op het Kleine Spui. ‘Onze fotograaf maakte van een zonnig ogenblik gebruik om dit stemmige plaatje te maken’ staat er onder. Het is een mooie foto met een aantal wederopbouwwoningen aan het Kleine Spui. De woningen aan het Kleine Spui 22-30 zijn ontworpen door David Zuiderhoek en eind jaren ’40 van de vorige eeuw gebouwd. Het woningblok is sinds 1992 gemeentelijk monument.

Kleine Spui 26, 28 en 30 en de Koppelpoort (vanaf links), gezien vanaf de overkant.

Foto 04997 van het Kleine Spui 26-30 met op de voorgrond de Koppelpoort.