Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Openbaarheidsdag 2023

Welke archieven worden openbaar?

Op 3 januari is het Openbaarheidsdag. Net als afgelopen jaren maakt Archief Eemland op deze dag archieven openbaar die daarvoor niet of gedeeltelijk openbaar waren. In totaal zijn 140 inventarisnummers (delen van een archief) uit de periode 1891 – 2002, 123 foto’s en 17 afbeeldingen van prentbriefkaarten nu voor iedereen in te zien. Een mooi moment om een paar archiefstukken uit te lichten.

De volledige lijst van Openbaarheidsdag 2023 is te downloaden via de volgende link: Lijst Openbaarheidsdag Archief Eemland 2023

De Tweede Wereldoorlog

De dag- en nachtrapporten van de gemeentepolitie van Amersfoort van 1942 zijn opnieuw openbaar, na een AVG-herbeoordeling hiervan op grond van vermelding van minderjarigen in deze politierapporten. De politierapporten maken onder andere melding van inbraken, aanhoudingen, baldadigheden en meer. Ook de dag- en nachtrapporten van de gemeentepolitie van Soest van 1942 zijn opnieuw openbaar. 

Clubbladen sportverenigingen

Archief Eemland bewaart archieven van verschillende sportverenigingen. Onder vrijwel alle archieven van sportverenigingen bevinden zich clubbladen. Ook dit jaar worden clubbladen openbaar gemaakt. In de clubbladen staan onder andere verslagen van activiteiten en festiviteiten van de sportclub en uitslagen van wedstrijden of individuele sportprestaties. De clubbladen die vanaf dit jaar openbaar zijn:

Foto’s

Ook in 2023 komen weer foto’s ter beschikking via onze website. Deze keer gaat het om 140 foto’s van het jaar 1952 die downloadbaar zijn, waarvan 17 afbeeldingen van prentbriefkaarten, een van de gemeente Amersfoort en 16 van de gemeente Soest.

In het bijzonder wijzen we u op fotonummer 09569. Op 5 mei 1952 werd deze foto gepubliceerd in Dagblad voor Amersfoort. Amsvorde speelde thuis tegen Quick en verloor met 2-4. Hierna degradeerde Amsvorde uit de 4e klasse van de KNVB. Dit was een dieptepunt uit de geschiedenis van de club. Actie voor het doel van Amsvorde. Op de achtergrond huizen aan de Leusderweg.

5 voetballers van Amsvorde en Quick op het voetbalveld in actie met woningen op De Leusderweg op de achtergrond

(Foto gemaakt door: Fotopersbureau The Red Studio.)