Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Tentoonstelling 'Conny Kiest'

Tot en met 15 november is de tentoonstelling ‘Conny Kiest’ te zien bij Archief Eemland op de 3e verdieping van het Eemhuis. De Amersfoortse fotografe Conny Meslier maakte spraakmakende fotoreportages voor onder andere de gemeente Amersfoort en de Alliantie. Zoals de foto’s van het Stationsgebied die verschenen in het boek: "Contouren & Contrasten - Amersfoorters in hun veranderende omgeving" (1988). De toegang is gratis.
 
Op leeftijd op smaak
Een ander deel van de expositie is van latere datum. Meslier werd 65 jaar en vroeg zich af ‘Wat is er mis met ouder worden?’ Zij fotografeerde in kleur de schoonheid van het verouderen, zoals uitgelopen aardappels en uitgevallen bloemen. Het kwam uit als boek ‘Op Leeftijd, Op Smaak’ met bijpassende teksten van min of meer bekende Nederlanders. De kunst van het ouder worden is onder andere mooi verwoord door schrijfster Rosita Steenbeek:
 
Dat er in die simpele aardappel
zo'n gewaagd en grillig kunstwerk
schuil bleek te gaan.
Goed tijdsbeeld

De vele foto’s die zij maakte geven een goed tijdsbeeld, niet in het minst doordat vooral gewone mensen op de foto’s te zien zijn. Arbeiders, bouwvakkers, huisvrouwen, politiemannen, spelende kinderen, de kapper, de melkboer. Veel foto’s zien eruit of ze terloops zijn gemaakt, ongedwongen, in het moment. Conny Meslier zegt hierover: “Er moet een wisselwerking zijn tussen mij als  fotograaf en het onderwerp. Een interactie. Zo heb ik een tijdlang Thomas, het zoontje van een vriendin, gevolgd. Kinderen in hun ontwikkeling volgen is een uitdaging. Thomas kreeg bij zijn geboorte een gigantische beer. Elk jaar heb ik hem gefotografeerd. De beer leek steeds kleiner te worden, want Thomas groeide stevig.”
 
ConnyKiest.2
Conny Meslier, fotograaf Sofie Lawalata (2019).