Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Nieuwe expositie

Van 18 januari t/m 16 maart is bij ons op de derde verdieping van het Eemhuis een nieuwe expositie te zien '101 vrouwen versierd'. De toegang is gratis.
 
Deze expositie laat je kennismaken met het werk van de Amersfoortse beeldend kunstenaar Marijke Schurink. Zij werkte drie jaar aan het kunstproject 101 vrouwen versierd. Haar bron was het boek van historica Els Kloek; 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Daaruit koos zij 101 portretten die ze bewerkte met hele verschillende materialen. Schurink koos de portretten vanwege een blik, de sfeer, de kleuren of houding en uitstraling waarbij zij zich ook liet inspireren door de geschiedenis van de geportretteerden. Schurink: “De portretten gaan over wat ze zelf zijn. Ik werd gefascineerd door een oogopslag, een beeltenis op een grafzerk, kleuren in een driehonderd jaar oud olieverfportret of zomaar een goede kop”. Bewerkt, verwerkt maar zonder woordelijke duiding, interpretatie of verhaal is een serie ontstaan van 101 ‘versierde’ vrouwen.
 
4 Amersfoortse vrouwen
Vier vrouwen hebben een Amersfoort-connectie, van hen zullen ook documenten en foto’s uit het archief te zien zijn (Maria van Utrecht, Catharina van Someren, Henrica Kok- de With en Anna Aleida de Beaufort). Speciaal voor deze expositie versierde Marijke Schurink twee extra portretten van Amersfoortse vrouwen: Conny Meslier (fotografe) en Dilvin Shengali (kunstenares en geologe).
 
Lezing, masterclass 
In het kader van deze expositie geeft Marijke Schurink ook een lezing en een masterclass. Noteer dus vast in je agenda!
  • Lezing over 101 vrouwen versierd: 14 februari 20.00 uur, Keizaal, Eemhuis.
  • Masterclass portret versieren: 16 maart 10.00 – 16.00 uur, Scholen in de kunst, 4de verdieping, Eemhuis.