Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Openbaarheidsdag 2020

Op 2 januari 2020 is het Openbaarheidsdag. Dan zijn archiefstukken openbaar die lange tijd niet voor iedereen waren in te zien.
Naast particuliere archiefstukken zijn dat ook kerkelijke en gemeentelijke archieven van Amersfoort, Leusden, Soest, Eemnes en Baarn. Omdat openbaarheidsbeperkingen vaak worden vastgelegd voor 75 of 50 jaar, gaat het vooral om oudere stukken. In totaal worden bijna 113 archiefstukken  openbaar.

Bekijk het overzicht van openbare archiefstukken (271 kB)


“Welke archiefstukken openbaar zijn, vind ik elk jaar weer spannend’, vertelt senior accountbeheerder Sjoukje Straub van Archief Eemland terwijl zij door de stukken bladert. “Kijk, hier vind je bijvoorbeeld dag- en nachtrapporten van de politie van Soest. De verslagen zijn met de hand geschreven door dienstdoende agenten (‘wachtmeesters') die tijdens hun dienst bijhielden wat zij meemaakten. Naast dronkenschap, inbraak, diefstal en vernieling maakt een van die dagrapporten uit mei 1943 melding van een overval en een aanslag. Het is bijna driekwart eeuw geleden maar deze verslagen uit die tijd lezen nu nog steeds als een spannend jongensboek. Dat deze archieven nu voor iedereen zijn in te zien, is belangrijk voor onderzoekers. Wij merken aan het aantal vragen dat ook na 75 jaar bij bezoekers nog steeds veel belangstelling is voor de Tweede Wereldoorlog.”

Sjoukje Straub
Senior collectiebeheerder Sjoukje Straub ©Harry Slegh