Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Jong Talent

Archief Eemland geeft regelmatig jong talent de ruimte om kennis te maken met de archiefsector en zich hierin te ontwikkelen. Afgelopen week gaven we twee jong afgestudeerden een dag lang uitleg over ons werk en gaven we hen een rondleiding door het depot, de publieksruimte en samenwerkende afdelingen van de gemeente Amersfoort. Sinds september werkt Suzanne Nellestijn als stagiair bij Archief Eemland. Benieuwd wat zij doet en hoe dit tot stand is gekomen? Suzanne stelt zich hieronder graag voor.

Jong Talent

Suzanne Nellestijn vertelt

Suzanne Nellestijn

"Op het VWO wordt iedereen onvermijdelijk geconfronteerd met dé vraag: ‘Wat ga je studeren?’ Ik had geen idee. Ik nam een tussenjaar en als een goddelijke ingeving wist ik het ineens, ik ga geschiedenis studeren. Niet wetende dat ook iedere geschiedenisstudent wekelijks met eenzelfde soort existentiële-crisis-oproepende vraag geconfronteerd wordt: ‘Wat wil je gaan doen met deze studie? Wil je leraar worden soms?’ Opnieuw had ik geen idee, maar leraar worden? Echt niet!

De studie geschiedenis koos ik puur uit interesse en een bijna sneu enthousiasme over het verleden en oude voorwerpen. Met dezelfde motivatie stelde ik mijn vakkenpakket samen. Vakken over het Romeinse Rijk, Kruistochten, Oud Schrift en militaire geschiedenis. Allemaal heel leuk, maar al met al bood het geen samenhangende opstap naar een bepaald carrière. Na vier jaar – een bachelor en master Geschiedenis verder – moest ik er deze zomer echter toch aan geloven, het werkende leven ging beginnen.

Hoewel ik tijdens mijn studie geen archief vanbinnen gezien had – een nadeel van een interesse in oude geschiedenis – zei tijdens mijn tweede of derde jaar toch al een stemmetje in mijn achterhoofd dat werken bij een archief wel erg leuk zou zijn. Eenzelfde intuïtief gevoel had me ook bij mijn studiekeuze niet in de steek had gelaten, dus waarom niet? Het collegejaar kwam ten einde, mijn scriptie werd ingeleverd en ik sloeg aan het solliciteren. En solliciteren. En solliciteren. De hele zomer kwamen er alleen maar afwijzingen terug, totdat ik reageerde op een oproep voor vrijwilligers van Archief Eemland en ik werd gevraagd op gesprek te komen.

Tot mijn verrassing werd die vrijwilligersklus een stageplek bij het archief. En het stemmetje in mijn achterhoofd had geen ongelijk. Al na mijn eerste week beschreef ik het archief tegen een vriendin als ‘mijn natuurlijk habitat’. Bij het archief ben ik nu bezig met het uitzoeken van de audiovisuele collectie. Dit hield in dat ik mijn eerste werkdagen in een klein kamertje voor de televisie heb gezeten om van een stapel videobanden te kunnen zeggen wat we moeten bewaren (en laten digitaliseren) en wat niet. Daarnaast leer ik ook papieren archief te inventariseren aan de hand van een klein archief van het Groene Kruis Leusden-Stoutenburg. Hierin heb ik al interessante stukken ontdekt over de organisatie in oorlogstijd en over de samenwerking van het Groene Kruis met het Centraal Genootschap voor Kinderherstellingsoorden en Vakantiekolonies voor de uitzending van zogenaamde ‘bleekneusjes’.

Tot het einde van december ben ik drie dagen in de week bij het archief te vinden!".