Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Flint inspiratiebron voor onderzoek

Voor zijn boek over structuralisme in de architectuur, deed de Weense architect Bernhard Denkinger donderdag 22 februari onderzoek in foto’s, bouwdossiers en archiefstukken bij Archief Eemland.

Structuralisme is een grotendeels tot Nederland beperkt gebleven architectuurstroming waarbij 'ruimte geven' van sociale structuren een belangrijke doelstelling was. Een gebouw moet meer zijn dan een optelling van functies. In het structuralisme stond de mens centraal. Een voorbeeld hiervan is onder andere Flint, het door architect Onno Greiner ontworpen theater- en zalencomplex, dat in 1977 gebouwd werd. Het gebouw neemt een bijzonder plaats in deze architectuurstroming. Volgens Denkinger is Flint een van de weinige gebouwen uit die periode die zo goed bewaard zijn gebleven. 
Bernhard Denkinger zal in zijn boek onder meer de foto’s gebruiken die Janus Visser maakte van de presentatie van de Flintplannen in 1974.

OnnoGreinertijdensperspresentatie

Architect Onno Greiner (rechts met bril) tijdens de presentatie van de plannen voor Flint in de Raadskelder, 12 november 1974. Foto Janus Visser / BDU Media.

MaquetteFlint

Maquette voor de plannen van de bouw van Flint (1974). Foto Janus Visser / BDU Media.

vrijdag 23 februari 2018