Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Filmische documentaire: Amersfoort '40-'45

Wat betekende de Twee Wereldoorlog voor Amersfoort?

In samenwerking met het Archief Eemland maakte het Medialab van Bibliotheek Eemland een filmische documentaire over Amersfoort in oorlogstijd. Deze 40-minuten durende video met unieke beelden van Amersfoort zit vol archiefmateriaal en werd ingesproken door Hans Goedkoop, bekend van Andere Tijden. Op de website van Amersfoort 4045 leest u meer over deze documentaire, de trailer en nog een aantal andere film fragementen. 

De makers van Amersfoort '40-'45 hebben met Hans Goedkoop ook een nieuwe documentaire gemaakt: Sporen van Indië.

Zwart wit foto: Een groep van ongeveer 40 gevangenen lopen met Duitse politie agenten voor en naast hen richting het Station voor transport. De gevangenen hebben koffers in de hand of tassen onder de arm met hun persoonlijke spullen. De gevangenen zijn gekleed in een lange winter jas, hoed, barrett hoed, overhemd of stropdas. De 6 volledig in beeld Duitse politie agenten lopen in uniform met een geweer. Zowel de gevangen als de Duitse politie kijken allemaal recht in de camera terwijl zij in beweging blijven lopend over de Kapelweg met de woningen op de achtergrond.

Afbeelding 14907 Een transport van gevangenen uit Kamp Amersfoort door de straten van Amersfoort onder begeleiding van de Duitse politie. Via de Kapelweg en het Vondelplein werden ruim 1400 gevangenen op 11 oktober 1944 richting Neuengamme gevoerd.