Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Wie wordt de Keistadkenner van 2018?


Welke Amersfoorter staat het hoogst in de Quote 500 van rijkste Nederlanders? In welke wijk vinden de meeste woninginbraken plaats? Welke Amersfoortse zangeres maakte wereldfaam met hits als 'Hoe' en 'Just a flirt'? En hoe wordt de Onze Lieve Vrouwetoren ook wel genoemd? Heb je een geheugen voor zowel nuttige als volstrekt nutteloze weetjes? Doe dan mee aan de vierde editie van de Amersfoortse Stadsquiz en beantwoord de vragen uit de Voorronde van de stadsquiz 2018.

Finale Stadsquiz
Op donderdag 8 november 2018 vindt in de raadszaal in het stadhuis de finale plaats van de vierde Amersfoortse Stadsquiz. Iedereen die iets heeft met de stad kan meedoen aan de voorronde die op woensdag 12 september in AD-Amersfoort en De Stad Amersfoort werd gepubliceerd. De voorronde bestaat uit 19 meerkeuzevragen. De tien beste inzenders nodigen we uit voor de finale. Deze kandidaten vormen een koppel met een bekende Amersfoorter. Deze koppels spelen in de finale voor de wisseltrofee van de beste Keistadkenner. Deze Stadsquiz, georganiseerd voor en door Amersfoorters, heeft als doel om zoveel mogelijk mensen op een leuke en toegankelijke manier de stad nog beter te leren kennen. Om de quiz aantrekkelijk te maken voor een groot publiek, zullen de vragen over allerlei onderwerpen gaan, zoals sport, muziek, historie, milieu en alledaagse onderwerpen. Belangrijk streven is dat de stadsquiz aansprekend is voor een breed Amersfoorts publiek: jong en oud, politici, sport- en muziekliefhebbers, cultuurminnaars, ondernemers, persmuskieten en cijfertijgers. 
 
Wie organiseert de Stadsquiz? 
De organisatie van de stadsquiz bestaat uit een team van ervaren stadsquizredacteuren en wordt mogelijk gemaakt door Archief Eemland. 
  • Ben van de Burgwal, onderzoeker team Onderzoek en Statistiek gemeente Amersfoort. 
  • Jan-Willem  Beestman, organisator van de Amersfoortse pubquiz. 
  • Guido de Wijs, schrijver, ex-columnist AD. 
  • Peter Reffeltrath, beleidsmedewerker Verkeer gemeente Amersfoort. 
  • Antoine van Roemburg, neerlandicus en dramadocent/regisseur.

team stadsquiz lores foto Cees Wouda 1 van 3

Het Stadsquizteam 2018: v.l.n.r. Ben van de Burgwal, Peter Reffeltrath, Guido de Wijs, Henk van Tilburg, Antoine van Roemburg en Jan Willem Beestman (niet op de foto). Foto: Cees Wouda.

Historie Amersfoortse Stadsquiz   
In 2001 werd de eerste Amersfoortse Stadsquiz georganiseerd in de St. Aegtenkapel met vier panels (Ondernemers, Persmensen, Politici, Bewoners). In 2014 volgde een reprise ter gelegenheid van de feestelijke opening van het Eemhuis. Bovendien had Amersfoort in 2014 755 jaar stadsrechten; dat waren twee goede redenen voor een stadsfeestje. Tijdens de laatste quiz gehouden op 31 oktober 2016 in het KAdECafé streden tien duo's met elkaar om de Amersfoortse Stadsquiz-trofee. Het journalistenduo Bart Lauret en Cees van Weerd werd de uiteindelijke winnaar van de wisseltrofee.

Stadsquiz20161

Finale van de stadsquiz in 2016.

Sponsoren

Meer weten over Amersfoort? Kijk dan eens op: