Zoeken door alles

Woudenberg

Geschiedenis

Na 1240 ontstond de dorpskern van Woudenberg op een open plek in het zogenaamde Westerwoud. Delen van het omliggende bos werden ontgonnen en in de daaropvolgende eeuwen bleef Woudenberg een kleine, agrarische gemeenschap.

In de achttiende eeuw werd er in Woudenberg op grote schaal tabak verbouwd, maar als gevolg van de lage prijzen van buitenlandse tabak en graan werd deze akkerbouw steeds meer verdrongen door veeteelt.

In de gemeente Woudenberg liggen geen andere dorpskernen, wel omvat het een deel van het buurtschap Moorst. In 1804 verrees in de gemeente de Pyramide van Austerlitz, oorspronkelijk een project tegen verveling binnen een van de Napoleontische legers dat na de bouw mee zou vechten in de Slag bij Austerlitz in het huidige Tsjechië.

Digitale bronnen

Doop-, trouw en begraafboeken   1698-1811 Scans en index (te raadplegen via de website van het Utrechts Archief en wiewaswie.nl)
Burgerlijke stand Geboorten 1811-1912 Scans en index (te raadplegen via de website van het Utrechts Archief en wiewaswie.nl)
  Huwelijken 1811-1938 Scans en index (te raadplegen via de website van het Utrechts Archief en wiewaswie.nl)
  Overlijden 1811-1960 Scans en index (te raadplegen via de website van het Utrechts Archief en wiewaswie.nl)
Bevolkingsregister Volkstellingen 1850 Index