Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Lezing over de gevangenen van Kamp Amersfoort

Het is gebeurd, dus het kan weer gebeuren’Lezing door Edie Brouwer, gids en vrijwilliger, over de twintig gevangenen uit Bunschoten die in Kamp Amersfoort gevangen zaten. Dit jaar herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding. In vrijheid leven lijkt vanzelfsprekend in onze democratische rechtstaat maar hoe was dat vijfenzeventig jaar geleden? Edie Brouwer staat in deze lezing op donderdagavond 19 maart stil bij de circa twintig mannen uit Bunschoten die in de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in Kamp Amersfoort.

Wat maakt dat onder de vaak zware omstandigheden in Kamp Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog, de ‘volslagen hel’ volgens een oud-gevangene, het beste maar soms ook het slechtste in de mens naar boven komt? In zijn meeslepende betoog laat de gids en vrijwilliger van Kamp Amersfoort zijn publiek zien hoe dit kon gebeuren.

Ook gaat hij in op nepnieuws, gekrenkte trots na de Eerste Wereldoorlog én zet hij uiteen hoe de economische crisis van de jaren twintig en dertig de voedingsbodem vormde voor het nazisme. Edie Brouwer bespreekt dilemma’s over alleen durven staan of meegaan in groepsdruk, over vergelding of vergeving na de oorlog en of we van de geschiedenis kunnen leren. Een inspirerende lezing dus die stemt tot nadenken.

Tickets en aanmelden

De lezing is donderdag 19 maart van 19.30 tot 21.00 uur in het Oostwende College, Plecht 1, 3751 WB in Bunschoten. De lezing is gratis. Meld u aan via de website van Bibliotheek Eemland.

 Deze lezing maakt deel uit van 75 jaar bevrijding Amersfoort en wordt georganiseerd door Bibliotheek Eemland en Archief Eemland.

75 jaar vrijheid