Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Help mee met het vastleggen van de coronacrisis in de regio Eemland


Over de hele wereld beheerst het coronavirus het nieuws. Het houdt ons allemaal bezig. Het belangrijkste is de gezondheid van iedereen. Om de verspreiding van het virus in te dammen worden maatregelen genomen die we nog niet eerder hebben meegemaakt, zoals de sluiting van scholen, horeca en winkels, organisaties werken massaal thuis en er wordt een groot beroep gedaan op de zorgsector. Deze periode zal niet snel vergeten worden. Er wordt geschiedenis geschreven.

Bijna alle communicatie tijdens de uitbraak van het coronavirus gaat via digitale media, zoals websites, tweets, chats, Instagram, Facebookpagina’s, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s en films. Deze bronnen lijken het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn kwetsbaar en zullen snel verdwijnen als de crisis over is. Erfgoedinstellingen in Nederland werken daarom samen aan een (digitale) erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan. Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept Nederlandse erfgoedinstellingen op om het digitale verhaal van het coronavirus in Nederland te bewaren. Erfgoedinstellingen kunnen een bijdrage leveren aan het opbouwen van een ‘Coronaviruscollectie’. We leggen daarmee een verslag vast van het heden, zodat toekomstige generaties een compleet beeld krijgen en kunnen leren over deze crisis.
 

Waar zijn we naar op zoek?

We zijn op zoek naar informatie en digitaal materiaal dat een beeld geeft van de invloed van de coronapandemie op het dagelijks leven in Amersfoort en de regio Eemland. Help mee een verslag te maken en deel uw foto’s, films en andere bestanden met ons.

  • Foto's of filmpjes buiten op straat of binnen in het eigen huis: denk aan de tijdelijke sluiting van horeca, bibliotheken, musea, het thuiswerken, het dragen van mondkapjes, anderhalve meter afstand houden, rijen voor supermarkten en meer. 
  • Flyers en posters, met mededelingen van coronamaatregelen.
  • Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.
  • Kaartjes of tekeningen.
  • Digitale berichten op Facebook en Twitter. Deze berichten zijn digitaal moeilijk vast te leggen maar we overleggen graag met u over de mogelijkheden.
  • Linkjes zijn welkom, printscreens ook.
 
Digitaal materiaal aanleveren? Klik op deze link en vul het invulformulier in 

Vragen? Stuur een e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..