Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Geschiedenis Eemkwartier online

In de eerste helft van de 20e eeuw was het Eemkwartier een industriegebied met bekende bedrijven als o.a. Polak Frutal Works, de COVA, Bronswerk en Erdal. In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw verdwenen deze industrieën en gingen bouwbedrijven en de gemeente Amersfoort een publiek-private samenwerking aan voor de ontwikkeling en realisatie van vastgoedprojecten in het Eemkwartier.

De geschiedenis van het ontstaan van het huidige Eemkwartier is sinds kort online te raadplegen. Het archief van het stedelijke vernieuwingsproject Centraal Stadsgebied (CSG) Eemkwartier telt 278 inventarisnummers, bestaat uit ca. 5,5 meter archief en is volledig openbaar.

De stukken dateren uit de periode 1998-2012. Het gaat om o.a. om plantekeningen, (exploitatie-) overeenkomsten, aktes, notulen, brieven, rapporten, vergunningen en meer. Bekijk de archieftoegang.

Historicus Addy Schuurman schreef een boek over het stedelijke vernieuwingsproject Centraal Stadsgebied (CSG) Eemkwartier in Amersfoort. Het boek is opgenomen in de bibliotheek van Archief Eemland.

1 oktober 2021

 

Eemplein voor de bouw van het Eemhuis aangepast

Drie containers worden geplaatst als basis voor het "Paviljoen Amersfoort 750" nabij het toekomstige Eemplein, 2008. 
Fotograaf Saskia Berdenis van Berlekom, zie foto in onze collectie.