Zoeken door alles

Everard Meysterweg

Everard Meyster, 1617 of 1618-1679; geboren te Utrecht, vestigde zich ca. 1640 in Amersfoort. Als katholiek was een ambtelijke loopbaan voor hem uitgesloten, maar zijn vermogen en dat van zijn vrouw stelden hem in staat het leven van een rijke landjonker te leiden. Ten zuiden van de stad liet hij in het gebied Woestijgen op een stuk heide een buitenplaats aanleggen, die hij Nimmerdor noemde, naar de altijd groene sparren.
Bij de ingebruikneming van zijn nieuwe onderkomen sloot Everard met enige vrienden een weddenschap af dat hij de Amersfoorters ertoe zou kunnen bewegen een ruim zeven ton zware kei, die waarschijnlijk of de Soesterbergse heide of op de Vlasakkers lag, de stad binnen te trekken. Dat gebeurde op 7 juni 1661. Tot op de dag van vandaag worden Amersfoorters daarom spottend 'Keientrekkers' genoemd. Meyster vertrok 1663 naar Utrecht.
Tot januari 1914 sprak men van de Kleine Gasthuislaan, deze behoorde oorspronkelijk tot de Gasthuissteeg en liep niet verder dan de Woestijgerweg. Deze steeg komt al voor op de kaart van Jacob van Deventer (ca. 1570).

Raadsbesluit nr. 51 van 27 januari 1914

Wijk: Leusderkwartier

Loop: Arnhemseweg - Laurens Costerplein