Bosgebied

ae.bosgebied

Het Bosgebied

Ten westen van het Bergkwartier ligt het bosgebied. Hier lag vroeger het landgoed Birkhoven met een buitenplaats. Birkhoven was in de negentiende eeuw eigendom van Jan Cock Blomhoff, het laatste opperhoofd van de Nederlandse handelsnederzetting op het Japanse eiland Decima. In 1907 werd Birkhoven door de gemeente Amersfoort gekocht. In de loop van de twintigste eeuw kwamen er een openluchttheater, sportvelden, het Bosbad en het Dierenpark. Het landhuis werd een hotel, daarna een tehuis voor chronisch zieken totdat het werd afgebroken. Ter plaatse bevindt zich nu een verzorgingshuis. Het gebied ten zuiden van Birkhoven, De Vlasakkers, wordt al in de zeventiende eeuw genoemd.

Foto

Foto van het station aan het Stationsplein. Gemaakt in 1959 door L.H. Hofland. Auteursrecht: Nieuw Utrechts Dagblad

Foto

Romantisch gezicht op Amersfoort, vanaf de Berg. 1880 - 1892

Foto

Gezicht op Amersfoort vanaf de Appelweg. Op de voorgrond een ruiter. 1855 - 1865. Deze afbeelding is ook verschenen als aquarel door dezelfde kunstenaar, welke is afgebeeld op p. 38 van "Ach Lieve Tijd" (standplaats 129). Vervaardiger: Rohbock, L

Foto

Gezicht op Amersfoort vanaf de Berg. 1600 - 1820. Vervaardiger: Veelwaard.

Foto

Zandpad met boerderij over de Vlasakkers - de latere Barchman Wuytierslaan. ca. 1900 - ca. 1910. Dit boerderijtje stond schuin tegenover de plaats waar nu het gymnasium stond.

Literatuur:

  • Max Cramer, Amersfoort. Basisplan bestaand stedelijk gebied. Historische wijkanalyse (Amersfoort, 1991)
  • Gemeente Amersfoort, Wijkprogramma Vermeer-, Berg- en Leusderkwartier 2004/2005, "VBL gaat naar de schoonheidsspecialist".
  • J.A. Brongers , Historische encyclopedie van Amersfoort (Amersfoort 1998/1999)
  • De Zonnehof Amersfoort, Een veranderend stadsbeeld (Amersfoort 1988)