Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Vinkenhoef

Landgoed oorspronkelijk te Hoogland; later Hoevelaken: Amersfoortseweg 30. Thans Afrt. Referentie(s): Tempe p. 192. Lag halverwege Afrt en Nijkerk, beide met een belangrijke Joodse gemeente; het lijkt een mogelijkheid voor een zakelijke ontmoeting in een ontspannen sfeer tussen beide groepen.

Huis en Bewoners: Eens eigendom van Jonas (1698-1789) en Benjamin (1725-1793) Cohen; Benjamin's kleinzoon (Anne Jean Philippe Louis; Frans letterkundige; 1780/81-1848) noemt zich in Parijs: 'Cohen de Vinkenhoef'. Niet in: AaAW.

Blijkens een uitgebreide inbraak op 7/8 februari 1765 was het landgoed in de winter niet bewoond.

Referentie(s): J.D.H. van Uden, Onveiligheid in Amersfoort en omstreken in de 18e eeuw, SHH 3 no 2 (dec 1996) 7-9, spec. p.8; J.A.Brongers, Vinkenhoef: van buurtschap naar groeistad / Vinkenhoef als melkerij, SHH 5 no 1 (zomer) en 2 (najaar) 1998 pp.3-5 resp. 10-12. Roversbende

Ca 1903 gekocht van A.M. Tromp van Holst door de doopsgezinde J.K. Knottenbelt uit Leeuwarden om er (onder de naam - zoals vermeld op een Jugendstilachtig tegeltableau - Melkerij Vinkenhoef) een modelboerderij te stichten, waartoe (ca 1906) de oude boerderij werd afgebroken. Het woonhuis aan de snelweg dateert uit 1903. In 1904 huwde hij.

Knottenbelt studeerde te Wageningen aan een voorloper van de Landbouw Universiteit (als Hogeschool opgericht in 1917); hij exploiteerde ca 30 koeien; deze werden met de hand gemolken; de melk werd direct gepasteuriseeerd; van de stal ging de melk per buis naar het zuivelhuis waar ze werd gekoeld; de stal was van blauwe tegels voorzien; de melkers droegen blauwe broeken en witte jasjes; de melk werd ongekookt in flessen in Afrt uitgevent door Willem Jansen en Willem Veer; soms ging de melk zelfs per tram naar Zeist. Een en ander had zeker te maken met de bestrijding van tuberculose.

Sinds 1970 is er het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum gevestigd; dit centrum kocht V van de gezusters Knottenbelt, dochters van J.K. Knottenbelt. De gegevens over de melkerij komen uit een uitgeschreven gesprek (in 1994) van G. Slijkerman en A. Tiggeler met Henriëtte Gerarda (Jet) Knottenbelt (Vinkenhoef 1905-Afrt 1996).

Tuin: Hier bevond zich een 'Duyffhuys'. Referentie(s): Zwarts, 1927 p.34 en 35.

Voor het huis, aan de weg, is een niet meer toegankelijke IJskelder, die ook op 's zomerse bewoning wijst. Het hek en ijskelder zijn hoogst waarschijnlijk XVIII.

De naam V, de niet geometrische (wat rommelige) beplanting (zie ARA Genie Situatiekaarten U 5A blad C3; 1790-1800) en de door Jet Knottenbelt, tijdens het gesprek, genoemde wallen suggereren dat de eigenaren-stichters liefhebbers van de vinkenjacht (met een Vinkenbaan) waren. Niet beschadigd (niet geschoten) gevogelte is koosjer; de in de vinkenbaan gevangen (vinken en kwartels) en uit het duifhuis genomen duiven konden door Joden gegeten worden.

Zie ook: Doorneheg, Duiventil, Hoog en Wel, Tuinen