Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Teut

Teut (vroeger: Tote, Tuyt, Teutstraat)

W-O lopende straat tussen Coninckstraat en Bloemendalsestraat; oudste vermelding van straatnaam: 1381. Rond 1390 heet de straat: Tote [Rootselaar, 1878, I-425]; in 1512: Teut [Rootselaar, 1878, II-181].

Dat, zoals wel eens is gezegd, de naam iets met de Teuten (uit Westfalen en Zuid-Nederland afkomstige rondtrekkende handelaren en seizoenarbeiders) te maken heeft is onwaarschijnlijk; het woord Teut of Tüötte in die betekenis komt pas na 1700 in zwang [Führer durch das Tüöttenmuseum im Hotel Telsemeyer, Mettingen i. W en L. van de Sijpe, De Teuten, Lettergreep, Lijfblad voor Boekfanaten, no 7 aug 1992 7-10].

Tote hangt m.i. samen met tuit en tute (puntzak): puntig toelopende zaken; op oude kadastrale kaarten is duidelijk te zien dat de T aan de zijde van de Bloemendalsestraat smaller, in een punt uitloopt.

Referentie(s): Hovy, 1986 p.30.

Teut, De

Was de naam van een buurt rond de straat van die naam met een sterk sociale samenhang tussen de bewoners; na de renovatie van de huizen, vernietiging van een deel van de straten en de bouw van de Flint is deze sociale samenhang grotendeels verdwenen.

Zie ook: Buurten