Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Pelgrims

Zie ook: Cunera, Krankeledenstraat, Mirakel en Paternosterstraat

Pelgrimsinsigne of -teken

ME objectje van een tin/loodlegering dat men op hoed of mantel naaide ten teken dat men een pelgrimage naar een bepaald pelgrims-oord volbracht had; ook Amersfoort had een P: het stelt de vondst van het mirakelbeeld voor, gevat binnen een cirkelvormige rand bekroond met drie torentjes en voorzien van twee driehoekige oogjes voor de bevestiging.

Referentie(s): J.[H.P.] Kemperink, Het Amersfoortse pelgrimsteken, FL 2 no 2 april 1967 42-44; R.M. Kemperink, Amersfoortse pelgrimstekens, FL 12 no 3/4 dec 1980 54-57.

Een pelgrimsteken werd eens (in 1475) gebruikt om een koot met gesmolten lood te vullen; het lood dat er naast stroomde nam, o wonder, direct de vorm van het P aan! (Nieuwsblad 9 (apr 1987)).

In Afrt is nog nooit een Afrt P gevonden; dit is ook niet waarschijnlijk omdat de pelgrims ze naar elders meenamen na volbrachte bedevaart.

In Afrt is een pelgrims-ampul gevonden vermoedelijk uit Neuss am Rhein (Nieuwsblad 36 (dec 1993)); hierin kon water uit een heilige bron of aarde van het graf van een heilige worden meegenomen. Helaas betreft het een detectorvondst door een schatgraver, zodat de exacte vindplaats niet geheel zeker is.

Zie ook: Cunera, Havik, Novesius