Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Kopermolen

De Tweede steeg (zijweg van de Hogeweg naar Barneveld) gaat via de Kopermolenbrug over de Flier- of Barneveldsebeek. Dit is een indicatie voor een eens daar aanwezige K. Op de Veluwe zijn meer K, watermolens aangedreven door beken, waar men geïmporteerde koperkoeken bewerkte tot plaat voor pannen (tbv het inkoken van stroop bij de tropische suikerindustrie) en om er de plaatjes uit te slaan voor de productie van kopergeld. Koperplaat werd ook gebruikt om er de wand van zeeschepen, tegen de paalworm, mee te bekleden. Tijdens het pletten moest men de koek regelmatig in een oven gloeien om hem bewerkbaar te houden.

De waterkracht dreef zware hamers en knipscharen aan. Ook trok men er waarschijnlijk koperdraad om de schepramen voor de papierindustrie te maken. Er bestaat nl een duidelijke samenhang tussen papier- en kopermolens. Zo hangt de naam van de bekende Veluwse papierfabrikanten-familie Pannekoek mogelijk samen met de koper-'koeken' waaruit men 'pannen' dreef of plette. Molenhoekje, Thiens

Over de K op de W-Veluwe bestaat geen studie; over die van de O-Veluwe (met name rond Apeldoorn) bestaat:

R. Hardonk, Koornmullenaers Pampiermaeckers en Coperslaghers; Korte historie der waterradmolens van Apeldoorn, Beekbergen en Loenen, Apeldoorn, 1968, pp.189-203, spec;. pp.196 en 200-201.