Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Kolfbanen

Colf of kolf was een zeer populair spel, waarbij een bal met een (c)kolfstok voortgedreven werd. Van ca 1300-ca 1700/20 werd het buiten gespeeld; het leek sterk op het huidige (uit Engeland afkomstige) golf. Van ca 1720- ca 1850 was het een spel dat binnen gespeeld werd; deze variant lijkt meer op biljard op een zeer groot speelveld; kolf wordt thans nog gespeeld in de kop van Noord-Holland en in de stad Utrecht.

Het buitenspel was lastig (bal tegen het hoofd van passanten of glasbreuk van ruiten) voor de stedelingen; het werd dan ook herhaaldelijk verboden; ook op 7 februari 1436 in Afrt; met name op het St Janskerkhof; de speler wordt beboet en ouders zijn voor de schade veroorzaakt door hun kinderen aansprakelijk. Cf. Resolutieboek

De leerlingen van de Latijnse school mochten in 1571 kolven op het Colffelt (Kalfsveld). Referentie(s): Reynders, 1928 p.66 (noot 1) en p.156.

Op een K werd het binnenspel gespeeld. De volgende Afrt banen zijn bekend:

Referentie(s): [J.A. Brongers, B.G.J. Elias en S.J.H. van Hengel], 1982: Colf.Kolf.Golf van middeleeuws volksspel tot moderne sport, Zutphen [algemeen over het spel; p.40 (no. 7) over Afrt].

Zie ook: Societeiten, Sport.