Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Kamp

Kamp (vroeger ook wel Kampstraat).

ZW-NO lopende straat tussen Weversingel en de stadsmuur; de naam van straat en poorten heeft niet, zoals men wel hoort, de betekenis van 'weg naar Kampen'; de eerste belangrijke stad op deze weg is immers Deventer; in 1388 komt het woord 'coecamp' voor [Rootselaar, 1878, I-425]; K komt van Lat. campus, dit betekent 'omheind terrein'; uit de oude naam blijkt dat er vee gehouden werd; de straat is naar het aanliggende terrein genoemd. Waarschijnlijk is het een pre-stedelijk toponiem (Namen). De Kamperbinnenpoort heet dan ook in 1381 Viepoort. [H. Poots in DSA 21-11-1984].

Tot 1622 werd er op de K paardenmarkt gehouden; daarna, met andere dieren, op de Beestenmarkt. K is ook de naam van een der Wijken van Afrt.

Kamp 2

[Rijksmonument] Huisnaam: 'Molentje' of 'De Snuifmolen'. Gevelsteen met (Snuif)molen op een heuvel; de heuvel is begroeid met bloeiende Tabaksplanten. XIX voorgevel met zware lijsten om de ramen, de zijde aan de Weverssingel van oudere datum; intern bevat het huis ME elementen. [H. Poots in DSA 21-8-1985]

Kamp 3

Huis met lijstgevel. XVIII

Kamp 5

Huis met lijstgevel met leeuwen, maskers en koppen boven de vensters. XVIII

Kamp 7

Hoek Grote St. Jansstraat. Huis met afgeknotte gevel met kroonlijst, gemetselde ontlastingsbogen boven ramen zichtbaar. Aan de St Jansstraat gemetselde bogen met lisenen, XVI

Kamp 9

[Rijksmonument] Huisnaam: 'De houten Brabantse Elle' of 'Gekroonde El'. Gevelsteen met jaar: 1758). [De Brabantse el was langer dan de Amsterdamse; je kreeg dus meer waar voor je geld!]. Huis met gepleisterde gevel met geblokte pilasters. Gebeeldhouwde steen met kroon; XVIII. In 1758 was dit huis het laatste uit de ME overgebleven houten huis in de stad; het werd toen afgebroken en vervangen door het huidige pand; het had de grote Brand van 1520 overleefd. In 1645 was het bouwen van nieuwe houten gevels aan de straatzijde verboden.

Kamp 10

(met Coninckstraat 2). [Rijksmonument] Huisnaam: 'De gekroonde Bijenkorf'. Huis met halsgevel met op de uiterste hoeken vazen, beeldhouwwerk, guirlandes en jaarlint 1687. Pakhuis in de Coninckstraat.

Kamp 11

Huisnaam: 'Vergulde Hoed'. Huis met halsgevel (gevelsteen met jaar: 1735), met getoogde afdeksteen en zandstenen voluten.

Kamp 17

Huisnaam: 'Burgerrecht'.

Kamp 23

Huis met lijstgevel afgeknot XVIII. Uitgevoerd in baksteen met houten afdekking.

Kamp 24

[Rijksmonument] Huisnaam: 'Kaerskorff' of 'De Keerskorf'. Fraaie ingangspartij, gebeeldhouwde deur, boven het bovenlicht in deuromlijsting is de kaarsen-korf uitgesneden. Kroonlijst met consoles. Hier woonde tussen 1795 en 1818 de stadstekenmeester Jordanus Hoorn.

Kamp 26-28

Verslag van een archeologisch onderzoek (sporen stadsbrand 1520, beerput met XVII inhoud: o.a. Werra-keramiek uit 1609, metaal (koper?) slakken); Nieuwsblad 40 (nov 1994).

Kamp 31

Huisnaam: 'Schip met drie Masten'.

Kamp 35

Huisnaam: 'Oog in 't Zeil'.

Kamp 37

Huis met lijstgevel. Zijgevel gepleisterd en gewit. XVIII.

Kamp 40

Huis met lijstgevel; XIX.

Kamp 42

[Rijksmonument] Huisnaam: 'Rustende Landman'. Huis met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst, bovenlicht met (Tabakstonnetjes. Tabakswinkel (XVIIIa). Deuren met bovenlicht.

Kamp 44

In oorsprong mogelijk XVII witgepleisterd hoekpand met verdieping gedeeltelijk onder schilddak, met dakkapel. Aan de achterzijde puntgevel met vlechtingen, deels gepleisterd, voorgevel met vensters in verdieping, omlopende kroonlijst met consoles. Gevel aan de Oliesteeg eveneens gepleisterd en voorzien van een kroonlijst met consoles, beneden 8-ruits-schuifvensters, terzijde van de Oliesteeg lessenaarsdak met zakgoot. Inwendig een XVIII schouw met arcadische voorstelling in stucwerk.

Kamp 47

Oude Barnevelder Veerhuis 'Het Zwarte Paard' genaamd. Uithangteken. Lijstgevel, vensters met luiken (XIX).

Kamp 48

Huis met halsgevel, uitgevoerd in baksteen. XVIII

Kamp 53

Huisnaam: 'Roskam'.

Kamp 71

Huis met halsgevel, XVIII met getoogde zandstenen afdekking.

Kamp 73

[Rijksmonument] Huisnaam: 'Witte en de Zwarte Hond'. Huis met gepleisterde lijstgevel (XIX). De gevelsteen bevindt zich thans in Museum Flehite.

Kamp 74

Huisnaam: 'Bonte Koe'.

Kamp 74a

Huisnaam: 'Gekroonde Bijekorf'. Zie ook: Kamp 10.

Kamp 75

Huis met halsgevel, 1740, uitgevoerd in baksteen. Zandstenen voluten.

Kamp 77

Pakhuis met rechte kroonlijst. Hijskapel (XVIII) met luiken.

Kamp 79

Hoek Achter de Kamp. Aan de zijkant kroonlijst doorbroken door hijsbalkluik. Aan de voorzijde rechte kroonlijst. Pakhuis.

Kamp 79

Huisnaam: 'Gouden Ploeg'.

Kamp 82

Bij de afbraak (eind 1996) werd er tijdens archeologisch onderzoek een mooie vrijliggende ronde stookplaats van baksteen met roosterconstructie (XV) ontdekt; deze bevond zich vermoedelijk eens buitenshuis; functie onbekend. Thans zichtbaar door een glazen plaat in de vloer.

Kamp 86

Huisnaam: 'Wapen van Gelderland'.

Kamp 88

Hoek St Annastraat. Huis met gepleisterde lijstgevel. Aan de zijde der St Annastraat een zijgevel van oudere datum met kruiskozijnen en een topgeveltje met pakhuisdeurtjes. Baksteen zichtbaar.