Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Groenmarkt

Groenmarkt

Vroeger behoorde deze plaats tot de Vrijheid van de Sint Joriskerk; hier was een kerkhof [FL 19 no 1/2 juni 1988 5].

Gedurende archeologische waarnemingen in oktober 1997 werd vlak onder het plaveisel een twintigtal skeletten aangetroffen; de laatste begraving vond daar (blijkens de kerk-administratie) in 1602 plaats [Referentie(s): T. d'Hollosy in AC 31-10-1997].

Vóór de diakoniewoning G 18 werden in de grond geen fundamentsporen van de in 1626 afgebroken Librije aangetroffen; dit moet dus een vrij ondiepe uitstulping van het kerkgebouw geweest zijn; mogelijk niet dieper dan de huidige diakoniewoningen; in de steunberen ter plaatse zijn 'moeten' van de dak-aanzet zichtbaar.

Na de kerkhof-functie (dus enige tijd na 1602; mogelijk in 1626) werd het de plaats waar de groenten en kruiden verkocht werden.

Groenmarkt 10

[Rijksmonument] Huisnaam: Engel. Hoek Papenhofstede. De zijmuur, oorspronkelijk XIVb, met gemetselde blinde boognissen (XVI) is waarschijnlijk een fragment van een vroegere refter (eetzaal).

Groenmarkt 15

[Rijksmonument] Laag gebouw, gelegen tegen de noordwestzijde der Joriskerk, met drie topgevels. Gerfkamer van de Joriskerk. Kruiskozijnen XVII A. Gedekt met leien.

Groenmarkt 16

[Rijksmonument] Laag pakhuisje gelegen tegen de noordoostzijde der Joriskerk. Voormalige diakoniewoning.

Groenmarkt 17

[Rijksmonument] Laag pakhuisje gelegen tegen de noordoostzijde der Joriskerk. Voormalige diakoniewoning.

Groenmarkt 18

[Rijksmonument] Laag pakhuisje gelegen tegen de noordoostzijde der Joriskerk. Voormalige diakoniewoning, die op de oorspronkelijke plaats van de Librije (Sprok I en II) staat.