Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Galgenberg

(of Zevenboompjes). Op de Amersfoortse Berg is een terrein, achter het paviljoen van het Berghotel (thans Restaurant De Kraton), waarop een G (zeer ws oorspronkelijk een Grafheuvel) en waarin de fundamenten van een stenen galg voor het tentoonstellen van geëxecuteerden. De opstand van deze galg werd in 1749 door J. de Beijer getekend.

De executies werden voltrokken op de Hof tegenover het stadhuis (na afbraak van het Stadhuis in 1823/24): voor de Boterbeurs, waarbij de rechters vanuit deze beurs toezagen. Na de voltrekking van het vonnis werden de lijken tentoongesteld op de G; binnenkomers vanuit Utrecht zagen zo de strengheid van het stadsbestuur. De stenen galg op de G is in 1770 wegens bouwvalligheid afgebroken; zij is toen vervangen door een houten exemplaar; deze is in 1809 op last van de Landsregering afgebroken; het tentoonstellen van geëxecuteerden was voorbij.

Het op de Hof gebruikte schavot werd in de Waag (Appelmarkt) bewaard; het verbrandde daar in 1865.

Referentie(s): Sprok CXVII, CXVIII, CXIX, CXX, CXXI, CXXII en CXXIII [over 't Gerecht en G], JVFL 1908 25-27 [W. Croockewit W.Az., Geraamte op den Amersfoortsen Berg], H.Martin, De Galgenberg te Amersfoort, in: Amersfoort als woonplaats, 1926, pp.76-85, in Jaarboekje Oud-Utrecht 1927 en Hovy, 1986 p.57.

Zie ook: Folklore, Guillotine, Kattenbos, Pisheuvel