Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Blekerijen

Blekerijen

Velden met veel 'groenen' en water dat gedruppeld wordt op 'Op sneeuwwitte bombazy / Dat daar, om het blank te maaken / Wappert, op verheven staaken'. Tuinen

Referentie(s): Tempe p. 211/212.

Vlak boven de vochtige chlorophyl-houdende bladeren schijnt, onder invloed van zonlicht, een zekere concentratie ozon of waterstofperoxyde (met blekende eigenschappen) aanwezig; zij bevonden zich in het O der stad; mogelijk om van de zonsopgang (of zo lang mogelijk van de zon) te profiteren, tevens was daar het schoonste oppervlaktewater (direct van de Veluwe) aanwezig; later (na 1600) was hier (Artesisch) bronwater van hoge kwaliteit aanwezig.

Zie ook: Kattekampen, Metgensbleek, Moord, Putstoel

BlekerijenBlekerseiland

Gebied bij het begin van de Heiligenbergerweg; hier werd een groot deel van de Afrt was gedaan. Één de rond 1964 gesloopte wasserijen was De Vlijt (eig. Piet Versteeg); oudtijds heette deze wasserij De Kolk. De Heiligenbergerbeek zorgde voor het water.

BlekerijenBlekerstraat

BlekerijenBlekerstraat loopt van Kleine Nachtegaalstraat naar het Z; in dit deel buiten de oude stad waren eens wasserijen en Blekerijen gevestigd.