Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Kaarten en ontwerptekeningen

Archief Eemland beheert vele historische kaarten en ontwerptekeningen. Een selectie van 618 kaarten, plattegronden en ontwerptekeningen van de periode 1553-ca. 1985 is gedigitaliseerd en hier online te bekijken.


Een grote bijdrage aan deze verzameling zijn de plattegronden die Sint Pieters- en Bloklandsgasthuis liet maken van haar vele bezittingen in de omgeving. Deze zijn gebundeld in een groot kaartenboek om door de jaren heen het overzicht van de bezittingen te kunnen houden.

Verder bieden de vele kaarten van de omgeving een interessante kijk in de ontwikkeling van de stad Amersfoort en de omliggende landen. Ook laten de vele uitbreidingsplannen de visie van de overheid zien op de ontwikkeling van de stad – of deze plannen uiteindelijk nou uitgevoerd zijn of niet.

Zoekhulp
U kunt eenvoudig in de kaarten en ontwerptekeningen zoeken met één of meerdere zoektermen. De zoekresultaten zijn verder te verfijnen door middel van filters. Ook kan het lonen slechts de verfijningen te gebruiken en hier te filteren op bijvoorbeeld de gewenste gemeente of het archief waar de tekening uit afkomstig dient te zijn.