Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Onderzoeksgids Kaarten en Ontwerptekeningen

In de collectie Kaarten en Ontwerptekeningen zijn verschillende soorten bronnen te vinden. De kaarten zijn in te delen in twee categorieën:

  1. Manuscriptkaarten. Dit zijn unieke handgetekende kaarten, die meestal deel uitmaken van een archief. Enkele voorbeelden hiervan zijn de kaarten uit de archieven van het Sint Pieter- en Bloklandsgasthuis, het Burgerweeshuis, Stichting Armen de Poth en het archief van de Superintendenten belast met het beheer van de voormalige kloostergoederen.
  2. Gedrukte, in oplage uitgegeven kaarten. Dit zijn vaak stadsplattegronden, maar niet altijd. Deze kaarten komen niet uit afzonderlijke archieven, maar zijn in de loop van de tijd verzameld en ondergebracht in een eigen collectie, namelijk de Amersfoortse Topografisch-Historische Atlas (archieftoegang, 0226).

Niet alle kaarten uit deze collectie zijn gedigitaliseerd. Ook is de collectie op dit moment nog niet volledig beschreven. Naast de kaarten zijn er ook ontwerptekeningen in deze beeldcollectie te vinden. Net als de manuscriptkaarten komen deze uit verschillende archieven en zijn ze digitaal samengevoegd in deze collectie. De collectie beslaat dan ook een grote diversiteit aan ontwerptekeningen. Zo zijn er bijvoorbeeld ontwerpen van gebouwen, maar ook van ramen in de Sint Joriskerk en de Onze Lieve Vrouwe kapel in Amersfoort.

Zoekhulp

In deze collectie kunt u zoeken met een of meerdere zoektermen. Bent u op zoek naar een specifieke combinatie van woorden, dan kunt u de zoekterm tussen aanhalingstekens (“”) zetten. Bijvoorbeeld: “Gemeente Amersfoort”. Het kan ook gunstig zijn voor uw onderzoek om wildcards te gebruiken. Zo kunt u een sterretje (*) achter een woord toevoegen als u wilt zoeken op alle woorden die daarmee beginnen. Zo levert ontwerp* resultaten met het woord ‘ontwerp’ in de beschrijving of titel, maar ook ontwerptekeningen en ontwerpplannen.