Logo - Archief Eemland

Zoeken door alles

Archieven

In ons online archievenoverzicht kunt u zien welke archieven bij ons aanwezig zijn. Wij beheren de archieven van Amersfoort en zes andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn niet uitsluitend de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden in een archiefbewaarplaats, maar ook archieven van particulieren uit deze gemeenten.

Archieven inzien
Gedigitaliseerde archiefstukken zijn online te raadplegen. Voor alle niet-gedigitaliseerde stukken kunt u terecht in onze publieksruimte.

Archiefstukken reserveren
U kunt zowel online als in de publieksruimte stukken reserveren. Wanneer u op de website een inventarisnummer heeft gevonden dat u in wilt zien, kunt u deze hier reserveren. Voor meer uitleg over het reserveren kijkt u hier.

Zoekhulp

  • Bladeren: De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken: Wilt u een specifieker resultaat dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken: Kiest u voor uitgebreid zoeken dan kunt u afhankelijk van de situatie meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In iedere veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld.
  • Zoektermen combineren: Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Booleaanse operatoren: Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie: Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

Verfijnen
Naast verschillende zoekstrategieën wordt de mogelijkheid geboden om te verfijnen op bepaalde categorieën, bijvoorbeeld materiaalsoort of voorkomende plaatsnamen.

Sorteren
Ook kunnen de zoekresultaten nog gesorteerd worden op bijvoorbeeld datum (zowel oplopend als aflopend) of alfabetisch.