Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: W.J. Lagerweij, burgemeester van Woudenberg en Westbroek, 1832-1888

0506 W.J. Lagerweij, burgemeester van Woudenberg en Westbroek, 1832-1888

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Willem Jacob Lagerweij was burgemeester van Woudenberg van 1858 tot 1870. Daarvoor en daarna was hij burgemeester van Westbroek. De stukken zijn afkomstig uit het huis van de familie Lagerweij. Een ander deel van het 'familiearchief' was door de advocaat van de familie, mr. E. Van Weel, meegenomen en later in bewaring gegeven bij het Rijksarchief in Utrecht (nu HUA). De stukken van Willem Jacob Lagerweij zijn bij H. Verkerk terecht gekomen, die de stukken betreffende de kerkvoogdij eruit heeft gehaald. Het restant, het huidige pak, is uiteindelijk door C. Wolswinkel op 5 januari 1995 geschonken aan de gemeente. In de gemeentelijke archiefbewaarplaats van Woudenberg bevonden zich nog meer stukken met grotendeels particulier karakter van leden van de familie Lagerweij.
16 Verslag van de geschiedenis van de verbouwing van de openbare lagere school van de gemeente Westbroek en Achttienhoven, gemaakt in opdracht van de Commissaris des Konings, met chronologisch overzicht
0506 W.J. Lagerweij, burgemeester van Woudenberg en Westbroek, 1832-1888
16
Verslag van de geschiedenis van de verbouwing van de openbare lagere school van de gemeente Westbroek en Achttienhoven, gemaakt in opdracht van de Commissaris des Konings, met chronologisch overzicht
Datering:
1884
Omvang:
2 stukken

Kenmerken

Datering:
1832-1888
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
0,1 meter
Opmerkingen:
Zie ook Het Utrechts Archief; Familiearchief Lagerweij, 1681-1991, beheersnummer 427
Herkomst:
schenking
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0506 W.J. Lagerweij, burgemeester van Woudenberg en Westbroek, 1832-1888
VERKORT:
NL-AmfAE 0506
Geografische namen: