Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gezondheidscommissie Baarn, Eemnes, Bunschoten, Hoogland, So...

0407 Gezondheidscommissie Baarn, Eemnes, Bunschoten, Hoogland, Soest, Stoutenburg, Leusden, Maartensdijk, Achttienhoven, Westbroek en De Bilt, 1902-1933

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Deze intergemeentelijke commissie was werkzaam in de gemeenten Eemnes, Bunschoten, Baarn, Hoogland, Soest, Stoutenburg, Leusden, Maartensdijk, Achtienhoven, Westbroek en De Bilt. Zie voor de instelling en de taken van de commissie: Gezondheidswet 1901 (Stbl. 157), art. 23-29; K.B. van 25 juni 1902 nr. 55 (bijv. Stbl. p. 426-432); Provinciaal Blad van de provincie Utrecht 1902, nrs. 20, 83, 94, 123 en 138. De commissie werd met ingang van 18 januari 1933 opgeheven. Bij de Wet van 14 december 1933 (Stbl. 687) werd de Gezondheidswet gewijzigd en werden de gezondheidscommissies uit bezuinigingsoverwegingen opgeheven.
Blijkens een aantekening in doos 2 (dossiermap) zijn archiefbescheiden betreffende de benoeming van commissie-leden op 1 juni 1938 (!) vernietigd. Opvallend is dat de financiële stukken als jaarrekeningen over een grote periode ontbreken. Deze moeten (in afschrift) nog wel in de archieven van de betrokken gemeentebesturen te vinden zijn.

Kenmerken

Datering:
1902-1933
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
inventaris
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
0,5 meter
Herkomst:
wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0407 Gezondheidscommissie Baarn, Eemnes, Bunschoten, Hoogland, Soest, Stoutenburg, Leusden, Maartensdijk, Achttienhoven, Westbroek en De Bilt, 1902-1933
VERKORT:
NL-AmfAE 0407
Categorie:
Archiefvormer(s):