Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Reijner Hendriks Oltheijnen van Bitterschoten, 1569-1618

0102.01 Reijner Hendriks Oltheijnen van Bitterschoten, 1569-1618

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Reijner of Reijer Henricksz., alias Oltheijnen zoals een enkele keer aan zijn naam wordt toegevoegd, woonde op de boerderij Bitterschoten in de nabijheid van Barneveld. Hij was getrouwd met Tuijndtgen en had bij haar tenminste zeven kinderen. Bij zijn dood in of kort voor 1596 zijn daarvan in ieder geval zes in leven zoals blijkt uit de akte van boedelscheiding die toen werd opgemaakt. Dit archiefje bevat ook stukken die betrekking hebben op zijn zoons en op een van zijn kleinzonen. Waarom dit archiefje zich in het archief van het St. Elisabeth Gast- en Verpleeghuis bevindt is niet bekend. Mogelijk houdt het verband met de wilsbeschikking van Jennickgen Harmans, schoondochter van Reijner Henricksz., die in 1629 al haar roerende goederen aan het gasthuis vermaakte. (zie inv. nr. 220) Wellicht zaten daar ook deze papieren tussen. De meeste archiefstukken hebben betrekking op financiële - of rechtzaken.
8 Stukken betreffende de aan Niclaes van Renesse verschuldigde pachten
0102.01 Reijner Hendriks Oltheijnen van Bitterschoten, 1569-1618
8
Stukken betreffende de aan Niclaes van Renesse verschuldigde pachten
Datering:
1574-1577
Omvang:
1 omslag
Oude Orde:
A9

Kenmerken

Datering:
1569-1618
Soort toegang:
inventaris
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Auteur:
M. Windhorst
Openbaarheid:
volledig
Omvang:
0.1 meter
Herkomst:
bewaring
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0102.01 Reijner Hendriks Oltheijnen van Bitterschoten, 1569-1618
VERKORT:
NL-AmfAE 0102.01