In ons online archievenoverzicht kunt u zien welke archieven bij ons aanwezig zijn. Wij beheren de archieven van Amersfoort en acht andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Vereniging Vrijwillige Burgerwacht te Soest, 1919-1940

0945 Vereniging Vrijwillige Burgerwacht te Soest, 1919-1940

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
De vereniging werd opgericht op 1 februari 1919 naar aanleiding van de revolutiepoging van Troelstra, leider van de SDAP. Van 1923 tot 1933 een slapend bestaan, daarna weer actief. Opheffing: 1940. Doel: Steun aan het lokale gezag en politie bij het beschermen van de democratische instellingen van de staat en het bestrijden van een eventuele nieuwe revolutiepoging

Kenmerken

Datering:
1919-1940
Soort toegang:
plaatsingslijst
Herkomst:
wet
Opmerkingen:
De nummering in onderdeel van bnr. 0911 Gemeentebestuur Soest 1929-1975
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0945 Vereniging Vrijwillige Burgerwacht te Soest, 1919-1940
VERKORT:
NL-AmfAE 0945
Geografische namen: