Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Buurthuis De Schakel te Amersfoort, 1980-1985

0879 Buurthuis De Schakel te Amersfoort, 1980-1985

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Buurthuis de Schakel werd gebouwd in 1955 als clubhuis van de Stichting voor de Amersfoortse Jeugd (zie voor het archief van deze organisatie bnr. 0349 Stichting voor de Amersfoortse Jeugd). In de jaren 1980 noemde de Schakel zich een Stichting voor Club- en Buurthuiswerk te Amersfoort, en had ze clubhuizen in de Van Assenraadstraat en Soesterweg. De Stichting stelde zich ten doel om mensen te helpen zich sociaal en cultureel te ontplooien, en deel te nemen aan, en daarmee ook invloed uit te oefenen, op de samenleving in de wijk, stad en land. De activiteiten in het buurthuis waren onder meer gericht op jeugd in verschillende leeftijdscategorieën, vrouwen en buitenlanders. Zo werden er cursussen lezen en schrijven voor volwassenen aangeboden, taallessen aan migranten, en er werd jaarlijks een zomerkamp georganiseerd. Verder bood de Schakel plaats aan carnavalsverenigingen, een bejaardensoos, een biljartvereniging en een consultatiebureau. Er werd intensief samengewerkt met andere welzijnsinstellingen in de buurt.

Kenmerken

Datering:
1980-1985
Soort toegang:
plaatsingslijst
Openbaarheid:
Volledig
Omvang:
0,25 m
Herkomst:
wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0879 Buurthuis De Schakel te Amersfoort, 1980-1985
VERKORT:
NL-AmfAE 0879