Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Vereniging Amersfoortsche Industrie- en Huishoudschool en o...

0829 Vereniging Amersfoortsche Industrie- en Huishoudschool en opvolgers, 1902-1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
In december 1902 wordt de Vereniging Amersfoortse Industrie en Huishoudschool opgericht. In mei 1905 wordt de school geopend in drie gehuurde panden aan de Hendrik van Viandenstraat. De school is direct een groot succes. Op 15 september 1908 wordt het eerste eigen schoolgebouw geopend aan de Bekensteinselaan. De school heeft opleidingen voor volledig dagonderwijs en curssussen voor dienstbodes en huisvlijt. In 1910 start ook een leraressenopleiding. Aan de school is een internaat verbonden. In de loop der jaren breidt het onderwijs zich uit over steeds meer vakken, in 1925 bijvoorbeeld kinderverzorging en -opvoeding. De school wordt vergroot voor de grote toevloed aan leerlingen. In de oorlogsjaren wordt het schoolgebouw gevorderd en worden de lessen zo goed en zo kwaad als dat gaat op andere locaties gegeven. Inmiddels is het schoolgebouw veel te klein. In 1955 wordt eindelijk begonnen met de bouw van een nieuw gebouw aan de Kapelweg. In 1958 wordt het schoolgebouw geopend. Ook in de jaren 1960 en 1970 komen er telkens nieuwe opleidingen bij.
Na invoering van de mammoetwet in 1968 komt er ook beweging in het lager en middelbaar beroepsonderwijs. Dit mondt uit in een samengaan van het lager huishoudonderwijs met de lagere technische school in een nieuwe LBO scholengemeenschap De Koppel aan de Hooglandseweg in 1977. Het middelbaar en hoger huishoudonderwijs gaat samen met de RK school De Vuurvogel en verandert de naam in Mibeon. Deze opleiding blijft in het gebouw aan de Kapelweg. In 1990 komt er een splitsing van middelbaar en hoger onderwijs. Mibeon fuseert met enkele andere MBO-opleidingen tot het MBO-college Eemvoorde. In 1994 alweer een fusie waarbij Eemvoorde opgaat in ROC De Amerlanden unit Welzijn en Dienstverlening (later Welzijn en Verpleging). In 2004 fusie met o.a. ROC Utrecht tot ROC Midden Nederland (unit Zorg en Welzijn). In 2014 is het schoolgebouw aan de Kapelweg verlaten.
Zie voor literatuur over de huishoudschool en opvolgers: Ruud Meijer, Beroep Huisvrouw, geschiedenis van het Amersfoortse huishoudonderwijs, Hilversum 2012 (standplaats 6393) Van huishoudonderwijs naar beroepsonderwijs, Van mattenklopper tot multimedia, lustrumboek ter gelegenheid van 50 jaar gebouw Kapelweg en 100 jaar Huishoudschool, Amersfoort 2005 (standplaats G 5202)

Kenmerken

Datering:
1902-1980
TE RAADPLEGEN IN:
Amersfoort
Soort toegang:
Plaatsingslijst
Openbaarheid:
Volledig
Omvang:
3,6 meter
Herkomst:
Schenking
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0829 Vereniging Amersfoortsche Industrie- en Huishoudschool en opvolgers, 1902-1980
VERKORT:
NL-AmfAE 0829