Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Eemnes, (1934) 1948-1985 (1995)

1014 Gemeentebestuur Eemnes, (1934) 1948-1985 (1995)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
1014 Gemeentebestuur Eemnes, (1934) 1948-1985 (1995)
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
De functie van de haven van Eemnes verviel eind jaren 1940 toen de wekelijkse veerdienst op Amsterdam werd opgeheven. In 1953 werd de in verval geraakte schutsluit buitenwerking gesteld. In 1994 is de sluis, in het kader van monumentenherstel, weer in 19e eeuwse toestand hersteld.
Het autoverkeer tussen Amersfoort en Amsterdam liep tot 1929 over de Wakkerendijk. In dat jaar werd rijksweg nr. 1 aangelegd waardoor het doorgaande verkeer voortaan buiten de bebouwde kom om geleid werd. De nieuwe rijksweg liep over het zuidwestelijk deel van de gemeente. Hier vestigden zich twee horecagelegenheden. Een daarvan moest wijken toen de rijksweg verdubbeld werd in de jaren 1960. In de jaren 1970 werd de rijksweg A 27 aangelegd met een op- en afrit bij de Laarderweg. Bovendien werd in 1977 het verkeersknoopppunt "Eemnes" aangelegd. Hierdoor werd het westelijk deel van de gemeente (de Driesten) afgesloten van de rest van Eemnes.
In de jaren 1950 en 1960 werd de oude kern van Eemnes met een flink aantal woningen aan de west- en zuidzijde uitgebreid. Na 1970 is het aangezicht van Eemnes pas werkelijk diepgaand veranderd met de aanleg van de Zuid- en de Noordbuurt. Eemnes was hiervoor door de provincie Utrecht aangewezen als groeigemeente.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
(1934) 1948-1985 (1995)
Depotlocatie:
Amersfoort
Openbaarheid:
Openbaarheid beperkt voor enkele inv.nrs.
Omvang:
32,7 meter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 1014 Gemeentebestuur Eemnes, (1934) 1948-1985 (1995)
VERKORT:
NL-AmfAE 1014
Geografische namen:
Archiefvormer(s):