Wilt u een of meerdere archiefstuk inzien? Veel is nog niet digitaal, tenzij een paperclip-symbool naast de beschrijving staat. U bent van harte welkom op onze publieksvloer om archiefstukken in te zien op afspraak. Geef hierbij alstublieft bij 'Stukken' het toegangsnummer (het dikgedrukte bovenaan de pagina) en het inventarisnummer aan. Tot op de 3e verdieping van het Eemhuis!

Wij beheren de archieven van Amersfoort en zeven andere gemeenten uit de regio Eemland. Dit zijn zowel de gemeentearchieven die volgens de Archiefwet bewaard moeten worden als ook archieven van particulieren, bedrijven en verenigingen uit deze gemeenten.

Uw zoekacties: Gemeentebestuur Soest, 1812-1928

0902 Gemeentebestuur Soest, 1812-1928

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beschrijving van het archief
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2. Inventaris
2.5. Documentatie
1317 Manuscript: "Soest. Gemeente in de Provincie Utrecht. Wat er van hare geschiedenis, van de vroegste tijden tot op heden bekend is", verzameld en op schrift gesteld door Ds. J.J. Bos, 1907.
0902 Gemeentebestuur Soest, 1812-1928
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
2. Inventaris
2.5. Documentatie
1317
Manuscript: "Soest. Gemeente in de Provincie Utrecht. Wat er van hare geschiedenis, van de vroegste tijden tot op heden bekend is", verzameld en op schrift gesteld door Ds. J.J. Bos, 1907.
NB:
Dit manuscript vormt een onmisbare bron voor de bestudering van het negentiende-eeuwse Soest. Ds. Bos was van 1847 tot 1892 predikant van de Nederlands-hervormde gemeente te Soest. Uit hoofde van die functie had hij ook jarenlang zitting in de Commissie van Weldadigheid. Hoewel een groot aantal van zijn opvattingen over de oudste geschiedenis achterhaald is, vormt het boek een unieke bron voor de tijd waarin Ds. Bos zelf leefde.
Het manuscript is door de arts H.P. Schoonenbeek gekocht van de erfgenamen. Zijn zoon, A.P. Schoonenbeek heeft het geschiedwerk afgestaan aan mevrouw J.C. de Ridder-Brans, dochter van Ds.
D.P. Brans, de opvolger van Bos. Mevrouw De Ridder heeft het manuscript uiteindelijk in 1959 aan de gemeente geschonken. Uit het manuscript blijkt dat Ds. Bos een man was met een veelzijdige belangstelling.
Voor zijn manuscript heeft hij gebruik gemaakt van uiteenlopende bronnen, zoals middeleeuwse kronieken, eigentijdse historische tijdschriften, maar ook eigen waarneming in het veld (grafheuvels). Verder heeft hij gebruik gemaakt van stukken uit het gemeentearchief en het archief van de Commissie van Weldadigheid. Dit laatste had hij enige tijd zelf onder zijn beheer.
Ds. Bos was geboren te Utrecht op 20 juni 1817. Hij overleed op 1 maart 1913 in Amersfoort
Omvang:
1 pak
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1812-1928
Inventaristitel:
A.F.M. Reichgelt, Inventaris van de archieven van de gmeente Soest, 1812-1928 (Soest, 1997) inv.nrs. 1-1055
Depotlocatie:
Amersfoort
Openbaarheid:
In het kader van de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG zijn de inventarisnummers die bijzondere persoonsgegevens bevatten beperkt openbaar tot 110 jaar na opmaak van het desbetreffende inventarisnummer
Omvang:
55 meter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Archief Eemland, Amersfoort. Toegang 0902 Gemeentebestuur Soest, 1812-1928
VERKORT:
NL-AmfAE 0902
Geografische namen: